росія створила серйозну загрозу для водного потенціалу частини Європи – Зеленський

росія створила серйозну загрозу для водного потенціалу частини Європи – Зеленський

Укрінформ
російська федерація створила серйозну загрозу для водних ресурсів частини Європи.

Про це Президент Володимир Зеленський заявив на Міжнародному безпековому форумі GLOBSEC у Братиславі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Однією з найважливіших мішеней для російської армії в Україні зараз є мости через ріки. Буває, що російська армія тричі завдає ракетних ударів по одному і тому ж мосту, щоб його повністю зруйнувати. Неможливо переоцінити і загрозу, яку російська агресія створила для водного потенціалу усієї нашої частини Європи – центру і сходу, Чорноморського басейну", - заявив глава держави.

Він нагадав, що бойові дії на сході ще з 2014 року створили загрозу забруднення підземних вод. Якщо продовжиться затоплення вугільних шахт, серед яких є "Юнком", де в 1979 році був здійснений підземний ядерний вибух, то отрута і навіть радіоактивне забруднення можуть потрапити не тільки в річки України, а й у Чорне й Азовське моря.

Читайте також: Зеленський на форумі GLOBSEC у Братиславі: Маємо дати відповіді на усі виклики, які створила рф

Інформуючи партнерів про безпекові виклики, пов’язані з українськими акваторіями, Президент згадав і про блокаду росією українських портів. Він констатував, що через цей акт агресії рф світ стоїть на порозі продовольчої кризи.

Як повідомляв Укрінформ, росія заблокувала усі порти та торгові шляхи, через які здійснювався світовий експорт українського зерна. Близько 20 млн тонн збіжжя залишаються заблокованими в портах України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-