Столтенберг закликав допомагати Україні, щоб у війні не переміг путін

Столтенберг закликав допомагати Україні, щоб у війні не переміг путін

Укрінформ
Розпочавши війну проти України, путін зробив стратегічну помилку, оскільки недооцінив силу українського народу та єдність НАТО, вважає Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це він заявив у середу під час спільної пресконференції з держсекретарем США Ентоні Блінкеном під час свого візиту до Вашингтона.

«Президент путін хотів менше НАТО, він отримує більше НАТО, більше військ і більше членів НАТО», - зазначив Столтенберг, наголосивши також на єдності союзників і партнерів щодо санкцій ЄС проти росії.

Столтенберг нагадав, що наприкінці червня в Мадриді відбудеться саміт НАТО, на якому ухвалюватиметься нова стратегічна концепція безпеки Альянсу. Вона буде спрямована на «підготовку до епохи посилення стратегічної конкуренції з авторитарними державами, такими як Росія і Китай».

Читайте також: Блінкен: Україна запевнила, що не використовуватиме зброю США для ударів по росії

На його переконання, Захід повинен і далі підтримувати Україну, бо якщо путін виграє війну, то «ціна, яку нам доведеться заплатити, буде вищою, ніж зараз інвестувати в підтримку України».

Він також висловив упевненість у досягненні прогресу із заявками на членство в НАТО Фінляндії та Швеції. У найближчі дні він зустрінеться з посадовцями Туреччини, Фінляндії та Швеції і, на його думку, до наступного саміту НАТО, у цьому питання буде «рух уперед».

«Усі союзники згодні з тим, що розширення НАТО є великим успіхом», - зазначив Столтенберг.

Заявку Фінляндії та Швеції на членство в НАТО він назвав «історичною», і, на його думку, їхнє членство «тільки зміцнить» альянс.

Столтенберг зазначив, що «ядерна шабельна риторика» москви посилює напруженість, але союзники «не бачили жодних змін у ядерній позиції Росії».

Читайте також: НАТО підтримуватиме Україну, але не військами – Столтенберг

Він попередив москву, що «будь-яке застосування ядерної зброї повністю змінить характер конфлікту», підкресливши, що «ядерна зброя не повинна застосовуватися».

Як повідомляв Укрінформ, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс і надалі підтримуватиме Україну в її праві на самооборону, як і продовжить посилювати заходи стримування на своєму східному фланзі, але військ НАТО в Україні не буде.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-