Євросоюз вітає будь-які кроки для спрощення експорту українського зерна – Мішель

Євросоюз вітає будь-які кроки для спрощення експорту українського зерна – Мішель

Укрінформ
Європейський Союз докладає всіх зусиль для спрощення вивезення з України зерна, заблокованого в портах країни внаслідок агресії росії, та вітає будь-які міжнародні ініціативи, спрямовані на зменшення ризиків для глобальної продовольчої безпеки.

Про це у Брюсселі на пресконференції за підсумками дводенного спеціального засідання Європейської ради сказав її президент Шарль Мішель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Є 22 мільйони тонн зерна, що заблоковані в портах, особливо в Одесі. Два тижні тому я відвідував Одесу, щоб на власні очі побачити ситуацію. Такі країни, як Єгипет та інші країни в Африці, є жертвами цієї ситуації. Ми повною мірою підтримуємо всі зусилля в рамках ООН, щоб знайти шлях для відкриття морських коридорів у Чорному морі. Це було б найкращим рішенням для експорту зерна. Але для цього все ще має бути проведена певна робота», - зазначив Шарль Мішель.

Він зауважив: ЄС сподівається, що вдасться досягти домовленості для вивезення зерна з України морським шляхом. Поки цього не сталося, ЄС шукає альтернативні шляхи на основі пропозицій від Єврокомісії щодо створення «зелених коридорів». Це більш важке та дороговартісне завдання суто з логістичної точки зору, саме тому відповідні структури ЄС намагаються полегшити адміністративне навантаження для організації цієї роботи.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи розглядає ЄС шляхи транспортування українського зерна через білорусь до портів у Балтійському морі, президент Європейської ради зауважив, що ЄС вітає переговорні зусилля з цього приводу, що здійснюються в ООН. При цьому поки що ці зусилля не принесли жодних конкретних результатів або досягнень. Водночас ЄС застосував санкції проти білорусі, оскільки ця держава багато допомагає росії у війні проти України.

У свою чергу президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн нагадала, що до війни Україна експортувала близько 5 мільйонів тонн зерна на місяць. Завдяки зеленим коридорам та сприянню ЄС вивезення зерна зараз знаходиться в діапазоні від 200 тисяч тонн до 1 мільйона тонн зерна на місяць.

«Цю роботу не можна недооцінювати. Це важко й потребує багато зусиль, але це щось таке, що ми можемо робити і робимо просто зараз. При цьому заходи з пошуку шляхів у рамках ширшої картини мають тривати», - зауважила вона.

Читайте також: Фон дер Ляєн: Єдина причина глобальної продовольчої кризи - брудна війна росії проти України

Як повідомлялося, в Брюсселі відбулася спеціальна зустріч Європейської ради, присвячена розгляду ситуації навколо агресії росії проти України, її наслідків для європейської та світової безпеки, впливу на економіку та енергетику на Єдиному ринку ЄС та для глобальної продовольчої безпеки. Лідери країн-членів підтвердили послідовну та тверду підтримку України в її боротьбі з російським вторгненням та готовність надалі надавати Україні політичну, фінансову, матеріальну, гуманітарну та військову допомогу.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-