Латвія зробила крок до знесення радянських пам'ятників - законопроєкт пройшов перше читання

Латвія зробила крок до знесення радянських пам'ятників - законопроєкт пройшов перше читання

Укрінформ
Сейм Латвії ухвалив у першому читанні законопроєкт про правила знесення об'єктів, які прославляють радянський і нацистський режими. 

У його рамках великий радянський меморіал «визволителям» у центрі Риги має бути знесений не пізніше 15 листопада. Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

Вирішено, що, як виняток, до процесу демонтажу ризького пам'ятника в парку Перемоги застосовуватиметься особлива прискорена процедура прийняття рішень.

Раніше Ризька дума закликала Сейм ухвалити відповідне рішення. Зокрема, для того, щоб при оскарженні результатів конкурсу на проведення демонтажних робіт реалізація не призупинялася на місяці. Згідно з пунктом 6-м 6-ї статті нового законопроєкту, оскарження прийнятого рішення про демонтаж об'єкта не зупиняє діяльність зі знесення пам'ятника.

Читайте також: У Ризі відкрився Осокінський фестиваль свободи, присвячений Україні

Самоврядуванню, у цьому разі Ризькій думі, Сейм дає право проводити закупівлі, не застосовуючи норми, які регламентують публічні закупівлі, а також вносити зміни у відповідні укладені договори тією мірою, якою це необхідно для реалізації проєкту і не виходить за межі договірних цін, встановлених ЄС.

Фінансуватимуть знесення меморіалу в центрі Риги на паритетній основі держава і Ризька дума. Також законопроєкт дозволяє використовувати на демонтаж пожертвування фізичних та юридичних осіб. Порядок виділення і використання коштів держбюджету та пожертвувань встановить Кабінет міністрів.

У 3-й статті нового законопроєкту йдеться про заборону експонування об'єктів, які прославляють радянський або нацистський режими. Водночас закон не застосовуватиметься до пам'ятних знаків, меморіальних плит та місць, архітектонічних чи художніх образів, які знаходяться у місцях поховання загиблих солдатів, а також у місцях пам'яті жертв радянського або нацистського терору.

Читайте також: Для українських біженців у Латвії мобільний зв'язок ще три місяці буде безплатним

Щодо об'єктів, які підлягають демонтажу, як і пам'ятник у парку Перемоги, Сейм делегує право скласти такий список Кабінету міністрів.

При цьому ухвалення рішень про знесення подібних об'єктів залишається у віданні самоврядувань, на території яких вони знаходяться.

Як повідомлялося, Ризька дума 13 травня ухвалила рішення розпочати всі підготовчі роботи, необхідні для майбутнього демонтажу радянського меморіалу «визволителям» у Парку перемоги.

Фото: LETA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-