Глава МЗС Австрії - за «поетапну інтеграцію» України в Євросоюз

Глава МЗС Австрії - за «поетапну інтеграцію» України в Євросоюз

Укрінформ
Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг висловився за «поетапну інтеграцію» України, а також Грузії та країн Західних Балкан, до Європейського Союзу.

Про це він заявив у інтерв'ю німецькому виданню Die Welt, передає кореспондент Укрінформу.

«Зараз ми очікуємо на рекомендацію Єврокомісії, яка має бути в червні. Я повністю розумію прохання Президента України Зеленського. Ми маємо дати Україні чіткий сигнал: країна є частиною європейського способу життя і закріплена в нашій спільноті цінностей. Як це відбуватиметься – побачимо. Я сумніваюся, що статус кандидата є єдиним рішенням для України», - заявив Шалленберг, відповідаючи на запитання, чи може Україна стати кандидатом на членство в ЄС.

Читайте також: Глава Європарламенту в Давосі: ЄС має відкрити двері перед Україною, а не ховатися за законами

За словами австрійського міністра, Євросоюз «має бути обережним, щоб призначення кандидатом на вступ до ЄС не залишалося просто ярликом, а населення роками практично ніяк це не відчувало». У цьому контексті він вказав на те, що країнам Західних Балкан «був обіцяний вступ у 2003 році», і зараз у жителів регіону велике розчарування.

«Нам потрібно прискоритися на Західних Балканах і взятися до діла. Коли ми говоримо про Україну, ми повинні водночас говорити і про Західні Балкани», - заявив глава МЗС Австрії, зауваживши також: «Не слід виключати, що путін також спробує дестабілізувати Західні Балкани».

У цьому зв'язку він висловився за необхідність «поетапної інтеграції». «Нам потрібна поетапна інтеграція, а не «все або нічого». Ми маємо ... залучити країни Західних Балкан до вирішення фактичних питань у підсекторах, якщо будуть дотримані юридичні вимоги. Наприклад, у сфері досліджень, у питаннях енергетики, у транс'європейському транспортному плануванні, у політиці згуртованості або в певних секторах внутрішнього ринку», - заявив міністр.

При цьому, за його словами, така «поетапна інтеграція» не замінює повноцінне членство у ЄС: «Приєднання є обов’язковим».

На переконання Шалленберга, така «поетапна інтеграція» могла б бути варіантом і для України. «27 країн ЄС могли б консультуватися з представниками Західних Балкан або України, Молдови та Грузії за дві-три години до початку регулярних зустрічей. Тож ці країни могли б брати участь. Вони були б залучені до конкретних питань, але рішення в кінцевому підсумку приймають країни ЄС», - пояснив міністр практичну реалізацію своєї ідеї.

Водночас на запитання, чи має Україна у підсумку приєднатися до Євросоюзу, як країни Західних Балкан, він відповів: «У випадку з Україною ЄС не обіцяв вступ. До вступу України до Євросоюзу – якщо це взагалі станеться – все одно буде дуже і дуже далеко».

Читайте також: У ЄС немає іншої можливості, ніж надати Україні перспективу членства - Ішингер

Як повідомлялося, раніше глава МЗС Австрії Александер Шалленберг поставив під сумнів необхідність надання Україні повноцінного членства у Євросоюзі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-