Туреччина назвала умови підтримки вступу Швеції та Фінляндії в НАТО

Туреччина назвала умови підтримки вступу Швеції та Фінляндії в НАТО

Укрінформ
Туреччина не проти політики відкритих дверей НАТО, але Швеція і Фінляндія для вступу в Альянс мають припинити підтримувати курдські організації, які турки визнали терористичними, та зняти обмеження на експорт оборонної продукції до Туреччини.

Про це на пресбрифінгу в Берліні сказав міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Вони (Фінляндія та Швеція - ред.) повинні припинити підтримувати тероризм. Мають бути певні гарантії безпеки. Крім того, країни, які хочуть вступити в НАТО, повинні зняти обмеження на експорт оборонної продукції до Туреччини», - заявив Чавушоглу.

Міністр наголосив на тому, що Туреччина підтримує політику відкритих дверей НАТО.

«Як Туреччина ми протягом тривалого часу підтримуємо політику відкритих дверей НАТО. Хоча багато країн-членів НАТО виступають проти членства Грузії, України і навіть Боснії і Герцеговини, ми підкреслювали, що в принципі підтримуємо політику відкритих дверей. НАТО є альянсом, це не спілка чи організація. Тому тут дуже важлива альянсна солідарність», - сказав Чавушоглу.

За його словами, Туреччина представила союзникам фотографії та документи, що свідчать про зустрічі представників Фінляндії та Швеції з представниками Робітничої партії Курдистану (PKK) та курдськими загонами народної самооборони (YPG), а також про надання їм зброї Швецією.

Читайте також: Бербок пообіцяла Фінляндії та Швеції швидкий вступ до НАТО

Як повідомляв Укрінформ, 13 травня президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган сказав, що Туреччина не налаштована позитивно щодо вступу в НАТО Швеції та Фінляндії, зокрема тому, що у цих країнах знаходять прихисток члени Робітничої партії Курдистану (PKK) та Революційної народно-визвольної партії-фронту (DHKPC). За словами Ердогана, ці скандинавські країни «майже як пансіонати для терористичних організацій».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-