Боррель: росію як країну-агресора не запросили на конференцію щодо Сирії

Боррель: росію як країну-агресора не запросили на конференцію щодо Сирії

Укрінформ
Благодійна конференція з надання допомоги Сирії цьогоріч відбулася без участі російської федерації, оскільки ця країна вдерлася в Україну та проявила себе як агресор.

Про це заявив журналістам високий представник ЄС Жозеп Боррель за підсумками VI Міжнародної конференції з підтримки майбутнього Сирії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зрозуміло, росію не запрошували. Тому що ми запрошували тих партнерів, які справді зацікавлені зробити внесок у мир. Після агресії проти України росія чітко показала, що вона не має такого інтересу до встановлення миру у світі. Європейський Союз разом із багатьма іншими партнерами буде продовжувати на всіх міжнародних площадках надсилати чіткій сигнал щодо заперечення російської військової агресії проти України», - сказав Боррель.

Він зауважив, що ООН не брала участі в співорганізації конференції саме з огляду на рішення ЄС не запрошувати росію, але це не мало негативного ефекту, оскільки Організація активно і на високому рівні взяла участь у роботі конференції.

Читайте також: Боррель запропонував використати валютні резерви рф на відновлення України

Учасники зустрічі, за словами Борреля, зустріли рішення не запрошувати росію «у позитивному дусі». Конференція зібрала міністрів закордонних справ та представників 55 країн світу та 22 міжнародних організацій.

Високий представник ЄС зауважив, що після 11 років кривавого та руйнівного конфлікту 90% сирійців живуть у бідності, при цьому 60% громадян Сирії страждають від продовольчої небезпеки. Мільйони сирійців опинилися у статусі переміщених осіб у самій Сирії, мільйони були змушені шукати притулку у сусідніх країнах або за їх межами.

Читайте також: Не занепокоєння, а міжнародна ізоляція: Зеленський хоче, щоб із рф у світі почали говорити інакше

«Як головний благодійний захід року, конференція мобілізувала фінансову підтримку для сирійців в Сирії, для біженців та для регіональних спільнот, що їх приймають. Радий оголосити, що цього року Єврокомісія виділила понад 3 мільярди євро. Ця сума складається з нашого внеску минулого року у розмірі 560 мільйонів євро, що був зроблений для використання у цьому році. Ми додали до ци коштів ще мільярд євро та виділили таку саму суму - 1,56 мільярда євро - на 2023 рік», - заявив Боррель.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія розпочала пряме вторгнення проти України. Війська рф проводять масовані бомбардування та обстріли українських міст і сіл, розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово захоплених територіях.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-