Ленд-ліз з увертюрою у «Рамштайні», маятник Молдови та риторика агресора

Ленд-ліз з увертюрою у «Рамштайні», маятник Молдови та риторика агресора

Укрінформ
Палата представників Конгресу США ухвалила закон про ленд-ліз, який тепер чекає автографу Джозефа Байдена

Понад 40 міністрів оборони обговорили перспективи надання військової допомоги Україні на американській базі «Рамштайн» у Німеччині. Ситуація у неконтрольованому владою Молдови Придністров’ї різко загострилася. путін та лавров відзначилися гучними заявами. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш побував у Москві та Києві.

Ставлення Заходу до російсько-української війни остаточно змінилося минулого тижня. Палата представників Конгресу США з результатом, який виключає накладання президентського вето, ухвалила закон про ленд-ліз, який раніше одностайно схвалив Сенат. Президенту США Джозефу Байдену на основі двопартійної підтримки розв’язують руки у питанні оперативного надання Україні різноманітної військової допомоги. Він вже оголосив про запит до Конгресу на збільшення допомоги Україні на 33 мільярди доларів, і в контексті останніх подій є зрозумілим, що допомога включатиме і важке озброєння. Зустріч понад 40 міністрів оборони за принципом «НАТО плюс», яка відбулася на американській базі «Рамштайн» у Німеччині, була не лише присвячена наданню допомоги Україні, але і фактичному формуванню антипутінської коаліції.

Фото: aa.com.tr
Фото: aa.com.tr

Помітно загострилася ситуація у Молдові, каталізатором загострення став обстріл будівлі «МДБ» у Тірасполі та підрив радіотрансляційних веж у селищі Маяк, які ретранслювали російські радіостанції. У непідконтрольному владі Молдови Придністров’ї почалася паніка, яка поєднувалася зі звинуваченнями на адресу України та вкидами російської пропаганди до тамтешнього інформаційного простору. Президент Молдови Мая Санду наголосила, що країна не має сьогодні боєздатної армії та дотримується нейтрального статусу. На її думку, Молдова не може відмовитися від постачання російського газу, і «Газпром» спустив на гальмах потенційно конфліктне питання про заборгованість за вже поставлені вуглеводні. Позиція офіційного Кишиніва у нинішній ситуації ускладнюється наближенням святкування Дня перемоги над нацизмом. Його у Молдові святкують у радянсько-російській парадигмі, і нещодавня заборона використання георгіївської стрічки може бути використана політичними противниками Санду. Вони, як відомо, активно реагують на кремлівські побажання.

Фото: EPA
Фото: EPA

Керівництво росії оприлюднило низку заяв, які викликали щонайменше неоднозначну реакцію світової спільноти. путін публічно пообіцяв «блискавичну реакцію» рф на спроби втрутитися в ситуацію в Україні, наголосивши, що «завдання спеціальної військової операції будуть виконані». Зауважу, що ці завдання у публічній риториці кремлівських спікерів останнім часом локалізовані на Донбасі. Людина, яку називають керівником російської дипломатії (сергєй лавров) дозволив собі у спілкуванні з італійськими журналістами звинуватити в антисемітизмі… євреїв. Складно уявити більш абсурдну заяву напередодні річниці перемоги над нацизмом.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

Корисний постскриптум. Візит генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша до Москви та Києва отримав позитивне продовження, хоча сам вояж виглядав неоднозначно. У російській столиці путін прийняв його за столом довжиною у кілька тисяч мемів. Під час перебування у Києві рашисти завдали по середмістю української столиці ракетного удару, який шокував генсека Об’єднаних Націй. Проте його візит створив передумови для евакуації групи цивільних з «Азовсталі».

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-