Швейцарія заблокувала поставку в Україну боєприпасів до Gepard

Швейцарія заблокувала поставку в Україну боєприпасів до Gepard

Укрінформ
Нейтральна Швейцарія наклала вето на реекспорт Німеччиною в Україну боєприпасів швейцарського виробництва, які використовуються у зенітній самохідній установці Gepard.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Swissinfo.

"Уряд Швейцарії вчора підтвердив, що він наклав вето на реекспорт боєприпасів швейцарського виробництва, які використовуються в зенітній самохідній установці (ЗСУ) Gepard, призначеній для безпосереднього прикриття сухопутних військ. Цю техніку Німеччина планує поставити Україні", - йдеться у повідомленні.

У відмові Швейцарія послалася на свою політику нейтралітету, яка забороняє їй відправляти військове спорядження до зони конфліктів. Це сталося після того, як у вівторок Берлін оголосив, що відправить важке озброєння, включно з 50 установками Gepard, в Україну, щоб допомогти їй протистояти російському вторгненню.

Раніше на вихідних з'явилися повідомлення про те, що Швейцарія наклала вето на прохання Німеччини про реекспорт боєприпасів, але тоді не було відомо, про які боєприпаси йшлося. Згідно зі Swissinfo, державний секретаріат Швейцарії з економічних питань (SECO) отримав два клопотання від Німеччини з проханням дати добро на відправку боєприпасів до України. Серед них були 35-мм боєприпаси Gepard, а також 12,7-мм боєприпаси. Ці боєприпаси були вироблені компанією Oerlikon-Bührle, промисловою фірмою швейцарського ВПК, що розташована у Швейцарії та належить німецькому холдингу Rheinmetall.

"На обидва запити Німеччини про те, чи можуть боєприпаси, отримані зі Швейцарії, бути передані Україні, з Берна була надана негативна відповідь із посиланням на швейцарський нейтралітет та на обов'язкові критерії, передбачені швейцарським законодавством про порядок постачання військових матеріалів та товарів подвійного призначення", - йдеться у повідомленні SECO.

Читайте також: Бербок – про зброю для України: Якщо можна запобігти геноциду, треба зробити все для цього

Як повідомлялося, про можливе постачання систем Gepard розмови велися вже кілька днів. Завод KraussMaffei Wegmann ще в лютому оголосив, що вони ще мають близько 50 на власному складі, які можуть бути передані ЗСУ після невеликого ремонту.

Танки Gepard оснащені двома 35-мм гарматами та радаром.

У вівторок стало відомо, що Німеччина надасть Україні 50 одиниць самохідних зенітних установок Gepard.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-