Бербок – про зброю для України:  Якщо можна запобігти геноциду, треба зробити все для цього

Бербок – про зброю для України: Якщо можна запобігти геноциду, треба зробити все для цього

Укрінформ
Ефективність надання Україні військової допомоги з боку західних партнерів залежить від узгодженості поставок.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок під час «години запитань-відповідей» у Бундестазі 27 квітня, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми можемо діяти лише за умови координації з нашими партнерами і якщо будемо рішучими», - сказала вона, зауваживши, що поставки від різних країн доповнюють одна одну, жодна країна не може задовольнити всі бажання.

Дипломат підкреслила: «головне, щоб зброя надійшла» до адресата, щоб транспорти зі зброєю не зазнали нападу. Вона зауважила, що ФРН уже поставила багато матеріалів, включаючи «тисячі реактивних гранат і боєприпаси на десятки мільйонів євро», але це не має бути предметом дописів у Твіттері.

Наразі ухвалене рішення передати важку зброю. Німеччина як найбільша країна ЄС несе особливу відповідальність, тому було ухвалено таке рішення, підкреслила очільниця МЗС. «Ми домовилися в уряді, що зробимо все, що в наших силах, разом з нашими союзниками», - сказала вона, не уточнивши, що підштовхнуло керівництво змінити свою стриману позицію, лише зауважила, що «якщо можна запобігти геноциду, то треба зробити все для цього».

Бербок водночас підкреслила, що Німеччина, НАТО не є стороною конфлікту та не будуть такою, а постачання зброї, за міжнародним правом, не є вступом у війну. Утім, ніхто не може сказати на 100%, що станеться, путін, можливо, «сам не знає, що буде завтра», – сказала вона, додавши, що не можна виключати жодних сценаріїв, треба бути готовими до всього та поводитися так, аби не сіяти паніку, але діяти відповідально.

«Тому що ми підтримуємо право України на самооборону, закріплене в Ст.51 Статуту ООН», - сказала дипломат.

Вона нагадала, що Україна захищає не лише свою свободу, а й європейців. Міністр також визнала, що зупинити цю війну ззовні неможливо.

Читайте також: Пентагон створив у Німеччині Центр контролю військової допомоги Україні - CNN

Раніше повідомлялося, що ФРН передасть Україні системи Gepard, обладнані системами ППО, які стояли на озброєнні Бундесверу до 2010 року.

Фото: Christoph Soeder/dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-