росія знову використовує газ як інструмент для шантажу – Єврокомісія

росія знову використовує газ як інструмент для шантажу – Єврокомісія

Заява
Укрінформ
росія в черговий раз продемонструвала готовність використовувати постачання газу як інструмент для шантажу та ще раз довела свою ненадійність у якості постачання енергоресурсів.

Як повідомляє Укрінформ, про це сьогодні заявила президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, повний текст її заяви оприлюднений на сайті Європейської Комісії.

«Оголошення Газпрому, що компанія в односторонньому порядку зупиняє постачання газу до споживачів у Європі, є ще однією спробою росії використати газ як інструмент для шантажу. Це є незаконним та неприйнятним. І це ще раз свідчить про ненадійність росії як постачальника газу. Ми готові до такого сценарію. Ми перебуваємо у тісному контакті з усіма країнами-членами», - йдеться у заяві.

Як зазначила Урсула фон дер Ляєн, Європейська Комісія працює над тим, щоб забезпечити альтернативні поставки та найкращі умови для зберігання газу у сховищах по усьому Євросоюзу. В цій ситуації країни-члени розробили плани надзвичайних дій саме для такого сценарію, і Європейська Комісія продовжує працювати з ними у тісній координації та солідарності.

Читайте також: Єрмак: рф розпочинає газовий шантаж Європи через відмову платити за газ у рублях

За наведеною інформацією, у зв’язку із ситуацією, що склалася, у ці години відбувається зустріч Газової координаційної групи ЄС, де обговорюється скоординована відповідь Євросоюзу на такі події.

«Ми продовжуємо працювати з міжнародними партнерами для забезпечення альтернативного постачання. Я продовжу працювати з європейськими та світовими лідерами для забезпечення безпеки енергетичних поставок до Європи. Європейці можуть бути впевнені в тому, що ми залишаємося об’єднаними та повністю солідарними з країнами-членами, які потерпають від цього нового виклику. Європейці можуть розраховувати на нашу повну підтримку», - наголосила президент Єврокомісії.

Читайте також: Уряд Австрії розробляє план відмови від російського газу

Як вже повідомлялося, раніше росія запропонувала «недружнім» європейським країнам сплачувати за постачання російського газу у рублях, але отримала рішучу відмову від своїх європейських партнерів, які заявили про необхідність дотримання умов існуючих контрактів, що передбачають валютні розрахунки. Своєю чергою, кремль пригрозив повністю перекрити постачання газу до Європи, якщо вона не пристане на умови енергетичного ультиматуму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-