Словаччина шукає шляхи зменшення ядерної залежності від росії

Словаччина шукає шляхи зменшення ядерної залежності від росії

Укрінформ
Видобуток урану на сході Словаччини може стати розв'язанням проблеми зниження залежності країни від постачання ядерного палива з росії.

Як передає Укрінформ із посиланням на Euractiv, про це заявив міністр економіки Річард Сулік.

Наразі Словаччина імпортує уран з російської компанії ТВЕЛ. Уран є основним інгредієнтом для виробництва ядерного палива, а на росію разом із Казахстаном припадає понад половина світових запасів.

Читайте також: Війна, АЕС та санкції проти рф: Шмигаль обговорив у США виклики для енергетики

Актуальною альтернативою ТВЕЛ є американська компанія Westinghouse, яка пройшла сертифікацію у 2018 році й лише минулого року підписала свій перший контракт. Хоча компанія має завод у Швеції, аналітики мають питання до її здатності виробляти необхідну кількість палива.

Як зазначає видання, у Словаччині є два помітні родовища урану на сході країни. Але за словацьким законодавством жителі довколишніх сіл мають дати згоду на видобуток корисних копалин.

Читайте також: Європарламент вимагає повного ембарго на нафту, вугілля, ядерне паливо та газ із рф

Раніше громадяни категорично не погоджувалися із видобутком та розвідкою родовищ з 2005 по 2015 рік, коли канадська компанія Tournigan Energy була зацікавлена в інвестуванні в такі копальні.

Навіть якщо громадяни погодяться чи уряд змінить закон, може пройти кілька років, перш ніж розпочнеться видобуток корисних копалин. Тому малоймовірно, що видобуток словацького урану вирішить нинішню нестачу ядерного палива.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-