Від Фінляндії в НАТО чекають забезпечення безпеки повітряного простору країн Балтії

Від Фінляндії в НАТО чекають забезпечення безпеки повітряного простору країн Балтії

Укрінформ
Якщо Фінляндія стане членом НАТО, то вона, швидше за все, направить війська до країн Балтії та забезпечуватиме безпеку їхнього повітряного простору.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ERR із посиланням на голову відділу оборонної політики Міноборони Фінляндії Янне Куусела.

«На мою думку, дуже ймовірно, що у мирний час Фінляндія мала б якимось чином брати участь у програмі Розширеної передової присутності та забезпеченні безпеки повітряного простору країн Балтії», - сказав Янні Куусела в інтерв'ю фінському мовнику Yle.

Читайте також: Прем'єри країн Балтії закликали розмістити у регіоні три дивізії НАТО

За його словами, точна роль Фінляндії стане ясною лише тоді, коли країна вступить до НАТО та приєднається до плану оборони Альянсу.

Міністр оборони Естонії Калле Лаанет заявив про бажаність того, щоб повітряний простір Естонії охороняли нові фінські винищувачі. «Дуже важливо, що Фінляндія щойно ухвалила рішення про придбання 64 нових винищувачів F-35. Було б розумно, якби вони за потреби літали у повітряному просторі Естонії», - сказав Лаанет.

Читайте також: У Фінляндії не зважатимуть на погрози рф про «наслідки» вступу до НАТО

Минулого тижня командувач естонських Сил оборони генерал-лейтенант Мартін Херем також заявив, що Фінляндія могла б серйозно підтримувати Естонію, особливо на морі та в повітрі.

Втім, за словами Лаанета, Естонія не очікує, що Фінляндія візьме на себе захист свого сусіда, набагато важливіше, що дружні країни працюють в одній мережі співпраці, і мають спільні військові навчання і планування. Лаанет наголосив, що вступ Фінляндії та Швеції до НАТО у будь-якому разі зміцнить безпеку всього Балтійського регіону.

Читайте також: Посол в Австрії: Нейтралітет - не опція для України, її майбутнє в НАТО

Як повідомлялося, у зв'язку з повномасштабним вторгненням росії в Україну, яке почалося 24 лютого, Фінляндія та Швеція останніми тижнями все активніше й конкретніше розглядають можливість вступу до НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-