Шольц: Я роблю все, щоб запобігти третій світовій війні

Шольц: Я роблю все, щоб запобігти третій світовій війні

Укрінформ
Канцлер ФРН Олаф Шольц відкидає критику його політики щодо постачання зброї Україні та вважає своїм завданням не допустити третьої світової війни.

Про це він сказав в інтерв’ю журналу Spiegel, передає кореспондент Укрінформу.

«У цій ситуації потрібні холодна голова і виважені рішення. Йдеться не про страх, а про політичну відповідальність… Я роблю все, щоб запобігти ескалації, яка призведе до третьої світової війни. Ядерної війни не повинно бути», - заявив очільник німецького уряду.

Читайте також: Прем'єр Польщі переконуватиме Шольца передати Україні важке озброєння

За його словами, Німеччина несе відповідальність за мир і безпеку в усій Європі. На його переконання, не можна допустити прямого протистояння НАТО з такою «високоозброєною наддержавою як росія, ... адже ескалація може спричинити величезні страждання на всьому континенті (Європейському - ред.), можливо, навіть у всьому світі».

Читайте також: Бербок пояснила, чому Німеччина не може поставити Україні БТР Marder

Шольц стверджує, що він підтримує надання Україні озброєнь, аби її безпека була гарантована. «Те, що ще може бути надано, ми, безумовно, постачатимемо – протитанкову зброю, протитанкові міни та артилерійські боєприпаси», - сказав він.

Водночас політик зауважив, що «можливості Бундесверу щодо поставок додаткової зброї зі свого арсеналу в основному вичерпані». Канцлер вважає за доцільніше передання іншими членами Альянсу техніки радянських зразків, яку українські військові можуть негайно почати використовувати, без тривалого навчання і подальшого матеріально-технічного забезпечення. Цим країнам Німеччина потім компенсує втрати сучасними озброєннями, зазначив Шольц.

Читайте також: Шольц заявляє, що уряд сприятиме придбанню Україною озброєнь у німецького ВПК

Водночас він наголосив на необхідності припинення вогню та виведення російських військ з території України. За його словами, має бути мирна угода, яка дасть змогу Україні захистити себе в майбутньому. Німеччина готова бути серед держав-гарантів безпеки України, зауважив канцлер, не уточнивши, що передбачають такі гарантії.

Як повідомлялося, Німеччина збільшить фонд військової підтримки зарубіжних країн до 2 мільярдів євро.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-