Євросоюз запровадив санкції проти Курченка і «кухаря путіна»

Євросоюз запровадив санкції проти Курченка і «кухаря путіна»

Укрінформ
Європейський Союз оголосив рішення про включення Сергія Курченка та Євгена Пригожина до списку осіб, що є суб’єктами санкцій ЄС у зв’язку із незаконною анексією Криму.

Як повідомляє Укрінформ, таке рішення оприлюднене на сайті Європейської Ради.

«Рада ЄС ухвалила сьогодні обмежувальні заходи в рамках вже існуючих санкцій проти ще двох осіб за їх роль у підриві або погрозах територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, а також за отримання вигоди від російських вповноважених персон, які відповідальні за незаконну анексію Криму або за дестабілізацію на сході України», - йдеться у повідомленні.

У документі обидві згадані особи позначені як «представники бізнесу».

Зокрема, йдеться про Сергія Курченка, громадянина України, який, серед іншого, заволодів контролем кількох великих металургійних, хімічних та енергетичних заводів у регіонах, що знаходяться під контролем сепаратистів, та скористався при цьому їхньою підтримкою. Крім того, Курченко зміцнював систему незалежного енергопостачання на Кримському півострові та є володарем найбільшого нафтового сховища на території півострова.

Другим «бізнесменом» в рішенні Ради ЄС позначено росіянина Євгена Пригожина, який має тісні зв’язки з президентом путіним та російським міністерством оборони. В документі зазначається, що ця персона є засновником та неофіційним керівником найманців «Групи Вагнера» і відповідальна за їх застосування на території України. Деякі з компаній, що належать цій особі, отримували вигоду від великих державних контрактів під егідою російського міністерства оборони та від незаконної анексії Криму росією та окупації районів на сході України.

У документі нагадується, що Європейський Союз не визнає незаконну анексію російською федерацією Криму та міста Севастополь і продовжує засуджувати це порушення міжнародного законодавства. При цьому ЄС залишається непохитним у підтримці територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України.

Читайте також: Санкції за спробу нової анексії зроблять рф бідною, як після 1917 року - Зеленський

Після прийнятого сьогодні рішення обмежувальні заходи за дії, що підривають територіальну цілісність України, поширюються на 1093 особи та 80 установ. Ці персони й установи є суб'єктами заморожування активів, включаючи заборону на надання їм будь-яких фінансових ресурсів. На додаток, персонам, що включені до санкційного списку, заборонені подорожі до ЄС, включаючи в’їзд та транзит його територією.

У повідомленні щодо розширення санкційного списку окремо наголошується, що агресивна війна росії проти України є грубим порушенням міжнародного права, спричиняє величезну кількість жертв та поранень серед мирного населення. Як зазначається, росія свідомо спрямовує свої атаки проти цивільного населення та цивільної інфраструктури, включаючи лікарні та інші медичні заклади, школи та місця для притулку.

«Ці воєнні злочини мають буіти негайно зупинені. Персони, що повинні в таких діях, а також їхні помічники, будуть притягнуті до відповідальності за міжнародним правом. Облога Маріуполя та інших українських міст, а також заборона гуманітарного доступу до них з боку російських військ, є неприйнятними. Російські війська мають негайно надати безпечні проходи в інші частини України, а також для доставки гуманітарної допомоги в Маріуполь та в інші міста, що перебувають під облогою», - наголошується у документі.

Рада ЄС звернулася до росії з вимогою негайно зупинити військову агресію на території України, негайно та безумовно вивести всі свої війська та військове обладнання з усієї території України, та повною мірою поважати суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Прийняте рішення щодо включення Курченка та Пригожина до санкційного списку буде оприлюдненим в Офіційному журналі ЄС.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія продовжила військову агресію проти України, що почалася у 2014 році, та розпочала масовані бомбардування мирних українських міст і селищ. Російські військові розв’язали масовий терор на тимчасово окупованих територіях. Збройні сили України та Сили територіальної оборони чинять запеклий опір російським загарбникам та завдають їм величезних втрат. На боротьбу із агресором піднявся весь народ України.

Країни Європейського Союзу від початку вторгнення виявили солідарність із народом України, застосували проти росії п’ять послідовних пакетів санкцій, та продовжують надавати їй ефективну політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-