Чеська АЕС відмовилась від російського палива

Чеська АЕС відмовилась від російського палива

Укрінформ
З 2024 року ядерні тепловидільні збірки для чеської атомної електростанції у Темеліні поставлятимуть американська електротехнічна компанія Westinghouse і французька Framatome, вони замінять паливо від «ТВЕЛ» держкорпорації «Росатом».

Про це Чеському агентству новин повідомив речник конгломерату енергетичних компаній ČEZ Ладислав Кржиж, передає Укрінформ.

Зазначається, що ČEZ оголосив тендер 2 роки тому, участь у ньому взяли компанії Framatome, Westinghouse і «ТВЕЛ».

«Для диверсифікації було остаточно обрано двох постачальників, щоб група ČEZ надійно забезпечувала безперебійне постачання паливних елементів для реакторів АЕС «Темелін» у майбутньому і таким чином мінімізувала ризики можливого перебою в постачаннях», - сказав Кржиж.

Постачання від Westinghouse і Framatome заплановані орієнтовно на 15 років.

Для другої чеської АЕС - «Дуковани» - паливо постачає російська «ТВЕЛ», причому контракт підписаний «до кінця роботи станції». Альтернативні варіанти знайти навряд чи вдасться, оскільки ніхто більше не виробляє паливо для реакторів VVER 440 мегаватів, які встановлені на цій АЕС. За інформацією ЗМІ, після повномасштабного російського вторгнення в Україну паливо доставляли з рф до Чехії літаками як виняток із санкцій.

Читайте також: Європарламент вимагає повного ембарго на нафту, вугілля, ядерне паливо та газ із рф

Як повідомлялось, після дипломатичного скандалу між Прагою і москвою чеська сторона вирішила виключити росіян з участі в тендері на добудову 5-ї черги АЕС «Дуковани».

Контракт з росією для «Темеліна» був укладений в 2010 році. До цього на ній використовувалося паливо західних постачальників. Ця АЕС потужністю 5,3 терават/годин наразі забезпечує близько 20% річного споживання електрики в республіці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-