У розвідці ФСБ, яка займалася Україною, провели велику «чистку» - Bellingcat

У розвідці ФСБ, яка займалася Україною, провели велику «чистку» - Bellingcat

Укрінформ
У 5-й службі ФСБ росії, яка займалася розвідкою, аналітикою та агентурною роботою по Україні, відбулася масштабна "чистка" не тільки в керівництві, а й серед співробітників.

Про це розслідувач Bellingcat Христо Грозєв сказав в інтерв'ю опозиційному ютуб-каналу "Популярна політика".

За його даними, "чистка" зачепила значну частину більш ніж 150 офіцерів, які були співробітниками 5-ї служби. "Можу сказати, що значна частина з них, якщо не заарештована, то не працює вже у ФСБ. Тож чистка точно пройшла. Через пару днів, сподіваюся, зможемо опублікувати щось конкретніше про долі цих людей", - повідомив Грозєв.

Він також підтвердив інформацію, що колишнього керівника 5-ї служби ФСБ генерал-полковника Сергія Беседу перевели до СІЗО. Зокрема, це підтверджує той факт, що телефон Беседи вимкнено вже два тижні.

Раніше першим про це повідомив журналіст Андрій Солдатов, котрий спеціалізується на російських спецслужбах. За його інформацією, після домашнього арешту Беседу перевели до СІЗО лефортово. Його справою займається головне військове слідче управління слідчого комітету рф.

Чи торкнулася така зміна статусу заступника Беседи, начальника департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ Анатолія Болюха, поміщеного під домашній арешт разом із ним, не відомо.

До 5-ї служби ФСБ (служба оперативної інформації та міжнародних зв'язків) входить департамент оперативної інформації, який, як писали журналісти-розслідувачі Андрій Солдатов та Ірина Бороган, виконує функції зовнішньої розвідки та займається зокрема спробами утримання пострадянських країн у сфері впливу росії. За даними Солдатова, саме він відповідав за надання президенту росії володимиру путіну інформації про політичну ситуацію в Україні напередодні повномасштабного вторгнення.

Серед причин затримання Беседи та Болюха джерела журналістів-розслідувачів називали розкрадання коштів, виділених на підривну та агентурну роботу в Україні, а також свідомо неправдиву інформацію про політичну ситуацію в Україні.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Країна дає відсіч загарбникам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-