Штайнмаєр виступає за суд у Гаазі над російським керівництвом

Штайнмаєр виступає за суд у Гаазі над російським керівництвом

Укрінформ
Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр підтримує ідею проведення суду в Гаазі над вищим російських керівництвом.

Про це він заявив журналу Spiegel, передає Укрінформ.

«Кожен, хто несе відповідальність за ці злочини, повинен буде притягнутий до відповідальності. Це включає солдатів; сюди входять військові командири та, звісно, ті, хто несе політичну відповідальність», - сказав президент ФРН.

Він заявив, що «неймовірно злий і сумний» через воєнні злочини, які скоїли і продовжують вчиняти російські військові в Україні.

Штайнмаєр зауважив, що був свідком змін, які відбувалися в політиці рф останніми роками, але «все ще сподівався на залишки раціональності у володимира путіна», тому війна стала для нього несподіванкою. «путін 2001 року не має нічого спільного з путіним 2022 року, якого ми зараз бачимо жорстоким бункерним розпалювачем війни», - сказав глава німецької держави.

Читайте також: Штайнмаєр уперше визнав, що помилився щодо путіна і Nord Stream 2

Втім, на думку Штайнмаєра, російський президент не очікував на таку реакцію Заходу та на такі наслідки свого «імперського шаленства» й зараз ризикує залишити з повним політичним, економічним і моральним розоренням свою країну.

Водночас Штайнмаєр, який до обрання федеральним президентом очолював МЗС ФРН, зазначив, що Німеччина та він не повинні «робити путіну послугу» та брати на себе відповідальність за його загарбницьку війну. Штайнмаєр наполягає на тому, що його політика щодо росії не була наївною, що Нормандський процес був правильним (який включав так звану формулу Штайнмаєра – ред). Щоправда, політик самокритично оцінив свою прихильність проєкту «Північний потік-2». «Провалився не тільки мільярдний проєкт, наша поведінка коштувала нам довіри з боку наших східноєвропейських партнерів. Це болить», - визнав президент ФРН.

Штайнмаєр зізнався, що раніше думав, що москва могла боятися розширення НАТО, але тепер чітко усвідомлює, що «росія боїться поширення демократії, прагнення до свободи та справедливості».

Читайте також: Кулеба - про визнання Штайнмаєром помилок щодо рф: Закликаю виправити їх рішучими діями

Зате намір набуття членства в НАТО Фінляндії, де Штайнмаєр перебуває з одноденним візитом у п’ятницю, він обіцяє повністю підтримати. Штайнмаєр і його фінський колега Саулі Нііністе разом слухали відеозвернення Президента України Володимира Зеленського до парламенту Фінляндії.

Франк-Вальтер Штайнмаєр зараз також розглядає можливість поїздки до Києва.

Як повідомлялося, з 24 лютого триває масштабне російське вторгнення до України. Агресор обстрілює та руйнує ключові об'єкти інфраструктури, житлові квартали українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України; ЗСУ та Сили територіальної оборони зупинили наступ ворога та завдають йому великих втрат.

Гаазький трибунал розпочав розслідування воєнних злочинів рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-