У Берліні не сумніваються у достовірності даних супутників щодо Бучі

У Берліні не сумніваються у достовірності даних супутників щодо Бучі

Укрінформ
Німецькі фахівці ретельно вивчили зроблені у середині березня супутникові знімки Бучі і не мають сумнівів, що тіла вбитих людей тривалий час перебували там, де вони були виявлені після відходу російських військ.

Про це сказав журналістам речник федерального уряду Штеффен Гебештрайт, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Є оцінки супутникових знімків, які були зроблені між 10 і 18 березня 2022 року, і вони дозволяють зробити висновок, що жертви на вулиці Яблунській у Бучі, зображення з якими ми всі побачили, були там щонайменше з 10 березня. Достовірні дані засвідчують, що російські військові та силовики були розгорнуті в цьому районі з 7 по 30 березня включно. Вони також брали участь у допиті бранців, яких згодом стратили», - заявив речник.

За його словами, цілеспрямовані вбивства людей підрозділами російських збройних сил і сил безпеки є доказом того, що «президент росії та головнокомандувач путін щонайменше потурав порушенням прав людини та воєнним злочинам для досягнення своїх цілей».

У Німеччині назвали безпідставними заяви російської сторони про те, що знімки з Бучі були «інсценуванням», і про свою непричетність до вбивств українців.

Водночас Гебештрайт не уточнив, дані з яких супутників аналізувалися, адже уряд не коментує дії своїх спецслужб і розвідок.

Як повідомлялося, Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були визволені від російських загарбників на початку квітня. У визволених містах та селах зафіксовано масові вбивства окупантами цивільних.

Читайте також: «Без частин тіл, закатовані»: Зеленський пояснив, чому путіна вже не врятує пропаганда

Серед уже знайдених жертв воєнних злочинів російських військ є зґвалтовані жінки, тіла яких намагалися спалити, вбиті представники місцевого самоуправління, діти, літні люди, чоловіки. У багатьох - зв'язані руки, є сліди катувань, багато людей убиті пострілами в потилицю.

Видання The New York Times оприлюднило супутникові знімки тіл, знайдених у Бучі після того, як із неї пішли окупанти. Дані космічної зйомки свідчать, що деякі з тіл загиблих лежали на вулиці давно. Зокрема, на знімку від 11 березня видно не менше 11 загиблих на вулиці Яблунській. Їхні тіла в аналогічних місцях пролежали понад три тижні до відступу російських військ.

Водночас російська пропаганда поширює неправдиві повідомлення про нібито непричетність російських військових до масових убивств у населених пунктах Київщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-