Глави МЗС країн Балтії та Франції підтвердили необхідність посилення допомоги Україні

Глави МЗС країн Балтії та Франції підтвердили необхідність посилення допомоги Україні

Укрінформ
Під час зустрічі у Таллінні міністрів закордонних справ Естонії, Латвії, Литви та Франції було заявлено, що потрібно продовжувати санкційний тиск на росію та допомогу Україні та посилювати свою оборону через ситуацію, що змінилася у сфері безпеки.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє національний мовник ERR.

У ході пресконференції за підсумками зустрічі міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що росія зараз не може розраховувати на перемогу у війні з Україною. При цьому завдання західних країн – посилити фінансову, військову, гуманітарну допомогу Україні та сприяти переговорам. Він застеріг від довіри російським обіцянкам про скорочення бойових дій, зазначивши, що можна судити лише з реальних вчинків. Ле Дріан також обвинуватив росію в історичному ревізіонізмі та імперіалістичному підході до її ролі у світі.

Глава МЗС Естонії Ева-Марія Лійметс закликала продовжувати збільшувати санкційний тиск на Росію і змусити її так чи інакше відшкодувати Україні збитки, завдані війною.

«Ми запропонували відкрити окремий Ескроу-рахунок, на якому відкладатиметься частина платежів за російську енергію. Пізніше ці гроші можна використати на відновлення України. Ми також запропонували використати заморожені активи як фонд для відновлення українських міст та цивільної інфраструктури», - сказала Лійметс.

Водночас міністр закликала політично ізолювати росію і, зокрема, призупинити членство росії в раді з прав людини ООН.

Про важливість ізоляції росії говорив і міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс. Він наголосив, що зараз відбувається протистояння всьому «режиму путінізму та путіністичної росії». Поки той існує, балтійські країни збільшать витрати на оборону і зроблять все, що від них залежить, щоб зміцнити східний кордон.

Про адаптацію оборони балтійських країн до нових реалій говорив і глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс. За його словами, для забезпечення оборони «східного флангу» потрібна допомога НАТО. Тому вже на найближчому саміті НАТО в Мадриді необхідно домовлятися про постійну передову оборону в країнах Балтії.

Зустріч чотирьох міністрів закордонних справ проходила на тлі повномасштабної війни, яку розпочала 24 лютого росія проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-