росія восени втратить статус учасника Європейської конвенції з прав людини

росія восени втратить статус учасника Європейської конвенції з прав людини

Укрінформ
росія перестане бути учасником Європейської конвенції з прав людини 16 вересня цього року.

Про це Укрінформу повідомили в пресслужбі Ради Європи.

“Після виключення з Ради Європи 16 березня 2022 року російська федерація перестане бути високою Договірною Стороною Європейської конвенції з прав людини 16 вересня 2022 року. Комітет міністрів підтвердив це сьогодні в резолюції”, - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що, відповідно до постанови Європейського суду з прав людини від 22 березня 2022 року, Суд розглядатиме скарги, подані проти росії щодо ймовірних порушень Конвенції, якщо вони скоєні до 16 вересня 2022 року.

Читайте також: ЄСПЛ поновив розгляд позовів проти росії

Комітет міністрів Ради Європи продовжить нагляд за виконанням судових рішень та мировими угодами.

Крім того, у повідомленні РЄ підкреслюється, що росія зобов'язана повністю виконати свої фінансові зобов'язання до 16 березня, вона також несе відповідальність за всю заборгованість, накопичену на цю дату.

Як повідомляв Укрінформ, 15 березня Парламентська асамблея Ради Європи одностайно прийняла висновок, згідно з яким російська федерація більше не може бути членом РЄ через розпочату нею воєнну агресію проти України. Того ж дня росія повідомила генерального секретаря РЄ про свій вихід з Ради Європи та про намір денонсувати Європейську конвенцію з прав людини.

16 березня Комітет міністрів Ради Європи на позачерговому засіданні ухвалив рішення виключити повністю російську федерацію з Ради Європи. Того ж дня ЄСПЛ ухвалив рішення призупинити розгляд усіх позовів проти російської федерації до розгляду правових наслідків цієї постанови для діяльності Суду.

22 березня ЄСПЛ повідомив про поновлення розгляду позовів проти росії відносно дій та бездіяльності, які можуть становити порушення Європейської конвенції з прав людини, до 16 вересня 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-