У Литві відкрили сім справ за виправдання  агресії та воєнних злочинів рф в Україні

У Литві відкрили сім справ за виправдання агресії та воєнних злочинів рф в Україні

Укрінформ
З моменту вторгнення російських військ в Україну Служба державної безпеки Латвії (VDD) порушила сім кримінальних справ у зв'язку із прославленням чи виправданням злочинів, скоєних збройними силами рф, а також розпалюванням ненависті до українців.

Як передає Укрінформ, про це повідомили порталу Delfi у VDD.

Раніше Служба держбезпеки вже повідомляла про три кримінальні процеси, розпочаті з 24 лютого за статтями Кримінального закону 74.1 (за виправдання геноциду, злочинів проти людства та миру, виправдання військових злочинів) та 78 (за розпалювання національної ненависті).

У середу, 16 березня, було розпочато ще три кримінальні процеси. Вони порушені у зв'язку з опублікованими в інтернеті заявами, в яких прославляються або виправдовуються дії російських військ в Україні. Також ці публікації були спрямовані на розпалювання національної ненависті до українського народу.

Крім того, 15 березня в службі було розпочато кримінальний процес про воєнні злочини та злочини проти людства та миру, вчинені російськими військами в Україні.

В рамках цієї кримінальної справи опитуються військові біженці з України, які задокументували дії російських збройних сил у фото, відео чи аудіо форматі. Також слідству допомагають ті, хто може дати усні свідчення про злочини.

Наявна VDD інформація свідчить про те, що злочини російських військ очевидні та не викликають сумнівів. За виправдання, прославлення, заперечення чи брутальне применшення цих злочинів у Латвії загрожує кримінальна відповідальність.

Також VDD продовжує реалізацію заходів щодо захисту інформаційного простору. Служба спрямувала до Національної ради з електронних ЗМІ (NEPLP) список сайтів, що розповсюджують дезінформацію. В результаті NEPLP вирішив заблокувати ці інтернет-ресурси.

Крім того, співробітники служби щодня переглядають сотні публікацій, коментарів та відео в інтернеті, де видно ознаки підтримки Росії.

Кожний випадок оцінюється індивідуально. У тих ситуаціях, коли під час перевірки не виявляються встановлене Кримінальним законом обґрунтування для порушення справи, VDD здійснює превентивні заходи для запобігання можливої ​​загрози, у тому числі веде переговори із залученими особами, попереджаючи їх про відповідальність, яка передбачена за прославлення чи виправдання злочину проти людства.

На сьогодні VDD винесла попередження приблизно сотні людей. У поле зору служби також потрапила громадська діяльність партії "Російський союз Латвії" (РСЛ). VDD попередила політичну силу про невідповідність деяких її дій інтересам нацбезпеки Латвії та міжнародним правовим нормам.

24 лютого росія вторглася до України.

В Україні запроваджено воєнний стан, оголошено загальну мобілізацію, країна дає відсіч загарбникам.

Фото: VDD

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-