До кінця травня Єврокомісія подасть план подолання енергетичної залежності від росії

До кінця травня Єврокомісія подасть план подолання енергетичної залежності від росії

Укрінформ
Вже до кінця березня Єврокомісія має представити пропозиції із забезпечення енергетичної безпеки ЄС протягом наступного зимового періоду, а до кінця травня – деталізований план поетапного позбавлення Євросоюзу залежності від імпорту російських енергоносіїв.

Як повідомляє Укрінформ, про це сьогодні у власному блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій написав Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

«Наслідки війни в Україні були в центрі неформальної зустрічі лідерів ЄС у Версалі. Глави держав та урядів ЄС погодилися усунути залежність від російського газу, нафти та вугілля якомога швидше. Для нас є неможливим підгодовувати машину війни володимира путіна через наш енергетичний імпорт. До кінця березня Єврокомісія представить план із забезпечення нашого постачання протягом наступного зимового періоду, та до кінця травня уточнить деталі плану ЄС «REPower», який має покінчити із нашою залежністю від імпорту вуглецевого пального з росії», - сказав Високий представник ЄС.

Він зауважив, що паралельно глави європейських держав та урядів будуть вирішувати проблему різкого зростання цін на енергію та їх впливу на громадян Євросоюзу. Ці питання розглядатимуть під час наступного засідання Європейської Ради 24-25 березня.

Передбачається, що під час цієї зустрічі буде «переосмислена» вся система оптової торгівлі електроенергією, головним рушієм якої наразі є ціни на природний газ. За словами Борреля, вже зараз генерація енергії з використанням газу є лише невеликою частиною у загальному обсязі генерації електроенергії в країнах Євросоюзу.

«Цей план має багато внутрішніх складових, але також свій вимір у зовнішній політиці. Трьома шляхами скорочення нашої залежності від Росії є диверсифікація постачання, підвищення енергетичної ефективності та прискорення переходу на відновлювані джерела. В тому, що стосується диверсифікації, ми маємо наростити закупівлю стисненого природного газу (LNG) від таких постачальників як США, Катар, Норвегія, африканські виробники та інші»», - зауважив Боррель.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року президент росії путін розпочав неспровоковану війну проти України. Російські війська почали руйнувати міста та селища України з використанням артилерійських систем залпового вогню, авіаційних ударів та ракетних атак. Збройні Сили України, підрозділи територіальної оброни та весь народ України чинять опір загарбникам та завдають суттєвих втрат російським силам вторгнення.

Європейський Союз разом із ключовими міжнародними партнерами застосував проти російської економіки та проти російських чиновників та олігархів, включаючи самого путіна, пакет санкцій, які будуть лише посилюватися, якщо росія продовжуватиме свою агресію проти України. Євросоюз ухвалив принципове рішення позбутися залежності від російських нафти, газу та вугілля, які наразі становлять значну частину енергетичного балансу ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-