ЄС запропонував Молдові допомогу Frontex для прийняття українських біженців

ЄС запропонував Молдові допомогу Frontex для прийняття українських біженців

Укрінформ
Єврокомісія запропонувала укласти статусну угоду між урядом Молдови та Європейським прикордонним агентством Frontex, яка дозволить надавати ефективну допомогу молдовським прикордонним службам у прийнятті великої кількості біженців, що рятуються від російської агресії проти України.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляється на сайті Європейської комісії.

«Статусна угода дозволить Frontex підтримати прикордонну службу Молдови у ефективному менеджменті поточної ситуації на кордоні з Україною. Більше 250 000 людей рятуються від війни в Україні та шукають безпечних умов на території Молдови. Це ставить перед молдовськими прикордонниками ряд викликів, як з огляду на велику кількість людей, що прибувають в країну, так і через наявність спільного кордону з активною зоною триваючої війни», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, угода, яка має бути підтримана рішенням Ради ЄС, дозволить Євросоюзу застосовувати персонал Frontex для посилення прикордонних служб Молдови, включаючи реєстрацію людей та здійснення прикордонних перевірок, разом із молдовськими службовцями та під їх керівництвом.

Статусну угоду буде прийнято в розвиток вже існуючого договору про прикордонне співробітництво між Молдовою і Європейським Союзом від 2008 року, яка дозволила підвищити ефективність охорони кордонів в Румунії і Молдові, а також покращити загальну систему охорони зовнішніх кордонів Європейського Союзу.

Як повідомлялося, за оцінкою Єврокомісії, на територію ЄС вже прибули більше 2 млн біженців з України, близько половини з яких – це діти.

Практично всі країни ЄС виявили солідарність з Україною та щиро намагаються допомогти її громадянам. Європейський Союз одноголосним рішенням активував так звану Директиву тимчасового захисту, яка надає українцям, що прибувають до ЄС, право на проживання та на базові соціальні послуги, включаючи медичне обслуговування, навчання для дітей та право на працевлаштування.

ЄС започаткував інформаційну вебсторінку для допомоги біженцям, що прибувають з України, із роз’ясненням їхніх прав та можливостей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-