ЄС поки не відмовиться від російських енергоносіїв - Шольц

ЄС поки не відмовиться від російських енергоносіїв - Шольц

Укрінформ
Німеччина та ЄС загалом підтримують введення жорстких санкцій проти РФ, але не готові прямо зараз відмовитися повністю від російського енергоімпорту.

Це пояснив у понеділок канцлер ФРН Олаф Шольц, передає кореспондент Укрінформу.

За словами глави уряду, всі кроки розроблені таким чином, щоб вони сильно вдарили по Росії та були стійкими в довгостроковій перспективі.

Водночас, визнав політик, «Європа свідомо звільнила постачання енергоносіїв з Росії від санкцій, адже наразі немає іншого способу забезпечити Європу постачанням енергії для опалення, транспорту, електропостачання та промисловості». Це, за його словами, дуже важливо для надання базових послуг у повсякденному житті європейських громадян.

Федеральний уряд, сказав його очільник, місяцями співпрацює зі своїми партнерами в Європейському Союзі та за його межами, щоб розвинути альтернативи російській енергетиці. Але це не відбувається за один день.

«Тому з нашого боку є свідомим рішення продовжувати діяльність бізнес-підприємств у сфері енергопостачання з Росією», - заявив Шольц.

Він також сказав, що Німеччина вітає всі міжнародні зусилля щодо реагування на вторгнення Росії в Україну далекосяжними та цілеспрямованими санкціями. Санкції проти російських фінансових установ, Центрального банку в Москві та понад 500 осіб говорять самі за себе. Те саме стосується і експортних обмежень на важливі товари.

Того ж дня речник уряду Штеффен Гебештрайт сказав, що ЄС продовжує обговорення зі США та Великою Британією питань зменшення енергозалежності від РФ. Список подальших можливих санкцій постійно перевіряється.

Речник МЗС ФРН Крістофер Бургер, зі свого боку, додав, що «якщо буде така санкція, яка змусить Росію негайно відвести свої війська, її буде відразу вжито, якою б не була ціна. Але наразі такої санкції немає».

Раніше про неможливість негайного блокування поставок російських газу, нафти та вугілля заявили міністри економіки Роберт Габек і фінансів Крістіан Лінднер.

24 лютого Росія розпочала ракетні обстріли українських міст, а потім розпочала масштабне вторгнення. Війна Росії проти України триває вже дванадцятий день.

Європейський Союз застосував потужний пакет санкцій проти Росії як країни-агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-