Прискорення євроінтеграції, боротьба за небо та ядерна тривога

Прискорення євроінтеграції, боротьба за небо та ядерна тривога

Три події світу
Укрінформ
Україна подала заявку на вступ до Євросоюзу, до неї приєдналися Грузія та Молдова, які не підтримали санкції ЄС проти росії, запроваджені після 24 лютого 

Україна продовжує безуспішно вимагати від НАТО закрити небо над територією нашої країни. Росія не лише захопила Чорнобильську АЕС та обстріляла і захопила найбільшу в Європі Запорізьку АЕС, але і намагається поширювати фейки про прагнення України створити брудну ядерну бомбу.

Фото: Стас Юрченко, Ґрати
Фото: Стас Юрченко, Ґрати

У війні росії проти України багато чого пішло не так. Понад 10000 вбитих загарбників, цілі кладовища спаленої техніки, сотні полонених. Мантра владіміра путіна про розгортання «спеціальної військової операції» за графіком та за планом, яку транслюють пропагандистські медіа, розрахована на громадян росії. Просто у них на очах найбільша у світі країна за розмірами перетворюється на аналог Північної Кореї – звідти йдуть притомні транснаціональні компанії та платіжні системи Visa та Mastercard, згортаються інвестиції, низку банків відключено від системи SWIFT, а країни Заходу всерйоз обговорюють накладення ембарго на купівлю російських енергоресурсів.

Україна на дипломатичному фронті діє асиметрично, подавши заявку на вступ до Європейського Союзу, яку в цілому схвально сприйняли у Європейському Парламенті, де її презентував український президент. Проте варто розуміти, що потужний імпульс на шляху євроінтеграцї не означає оперативного приєднання до цього найбільшого у світі об’єднання прав, свобод та можливостей. Керівники ЄС відверто говорять, що реальний процес перемовин (вони можуть бути тривалими) почнеться після завершення бойових дій. Однак заявка на вступ до Євросоюзу означає потрапляння України до його орбіти впливу. Це відчули у Кишиневі та Тбілісі, і Молдова та Грузія оперативно також подали заявки на вступ до ЄС, попри те, що обидві країни не приєдналися до санкцій, які Брюссель запровадив проти росії після 24 лютого.

На жаль, анонсована керівництвом Європейського Союзу готовність передати Україні 70 бойових літаків ще радянського виробництва, які стоять на озброєнні низки країн НАТО, не знайшла практичної реалізації. Важко сказати однозначно, які саме бюрократичні перепони заважають цьому, коли жертвами російських ударів стали десятки дітей та сотні мирних мешканців українських населених пунктів. З відмовою НАТО від закриття неба над Україною ясності дещо більше: у Альянсі підкреслюють, що не хочуть створювати навіть натяк на можливе військове зіткнення з росією. Дещо дивна позиція для об’єднання 30 країн, яке є найпотужнішим у світі у військовому плані.

Росія тим часом не лише поставила світ на межу ядерної катастрофи, здійснивши артилерійський обстріл найбільшої в Європі Запорізької АЕС, але і почала на державному рівні поширювати фейки про плани України створити брудну ядерну бомбу. Про це заявив особисто владімір путін, сєргєй лавров, їх слова підхопила російська пропаганда. Кремль свідомо намагається дискредитувати Україну та її керівництво в очах світової спільноти, ігноруючи той факт, що подібні заяви не сприймаються цивілізованим світом на віру.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-