Будь-який напад на ядерний об’єкт є порушенням статуту ООН та Агентства - МАГАТЕ

Будь-який напад на ядерний об’єкт є порушенням статуту ООН та Агентства - МАГАТЕ

Укрінформ
Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) з серйозним занепокоєнням стежить за ситуацією в Україні та закликає до максимальної стриманості з метою уникнення будь-яких дій, які можуть поставити під загрозу ядерні об’єкти країни.

Як передає Укрінформ, відповідна заява генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі опублікована на сайті Агентства.

"Генеральний директор підкреслив, що генеральна конференція МАГАТЕ – щорічна зустріч усіх держав-членів організації – ухвалила рішення у 2009 році, згідно з яким "будь-який збройний напад на призначені для мирних цілей ядерні об’єкти та загроза проти них є порушенням принципів Статуту ООН, міжнародного права та Статуту Агентства", - йдеться у повідомлені.

Зазначається, що український регулятор раніше поінформував МАГАТЕ, що підтримує зв’язок з діючими українськими АЕС, які, за його словами, працюють безпечно та надійно.

"Щодо ситуації на Чорнобильській АЕС, то Україна повідомила МАГАТЕ, що "невстановлені озброєні війська" взяли під контроль усі об’єкти Державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС", розташовані у зоні відчуження. Партнер (український регулятор – ред.) додав, що жертв та руйнувань на промисловому майданчику немає", - йдеться у повідомленні.

У зв’язку з цим гендиректор МАГАТЕ наголосив на надзвичайній важливості, щоб "безпечна та надійна робота ядерних об'єктів у цій зоні не зазнала жодного впливу та не була порушена".

Як повідомлялось, радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що українські військові втратили контроль над Чорнобильською атомною електростанцією.

У пресслужбі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України повідомляли, що станом на 20 годину вечора 24 лютого, на об’єктах Чорнобильської АЕС, які взяті під контроль російськими збройними угрупованнями, немає постраждалих та жертв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-