Євросоюз формує світовий дипломатичний фронт для протистояння агресії РФ - Боррель

Євросоюз формує світовий дипломатичний фронт для протистояння агресії РФ - Боррель

Укрінформ
Європейський Союз докладає зусиль із формування дипломатичного фронту проти агресії, яку Росія розпочала проти України, оскільки дипломатія залишається важливим інструментом для вирішення поточної кризи.

Про це сьогодні у Брюсселі під час підходу до преси перед початком надзвичайної Європейської Ради заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це був довгий день, що розпочався у 4.45 ранку з новини, що Росія розпочала бомбардування кількох міст та об’єктів військової інфраструктури української армії. Вже з 5-ї години ранку ми контактували з усім світом, щоб збудувати дипломатичний фронт проти російської агресії, сформувати більшість під час Генеральної асамблеї ООН, щоб засудити Росію. Ми знаємо, що Росія застосує вето під час Ради Безпеки, але потім має відбутися голосування на Генеральній Асамблеї. Я входив у контакт з багатьма країнами світу, формуючи коло країн, які хотіли б захистити свободу людей, суверенітет держав та їх цілісність в межах міжнародно визнаних кордонів», - зауважив Боррель.

Він зауважив, що другим питанням, що розглядається сьогодні Європейською Радою, є формування потужного пакета санкцій, який все ще має бути погодженим на рівні лідерів країн ЄС.

«Санкції були більш-менш погоджені Радою постійних представників країн-членів, і зараз мають бути погоджені лідерами. Завтра вони будуть формально погоджені Радою міністрів ЄС із закордонних справ, за моєю пропозицією», - сказав Високий представник ЄС.

Він утримався від відповіді на запитання, чи буде у пакет санкцій включене питання щодо відключення Росії від SWIFT.

«Я не можу вдаватися у деталі. В пакет будуть включені нові люди, в тому числі – з Білорусі. Це комплексний пакет, що охоплює економічні сектори, технології, транспорт, інновації, передбачає збільшення санкцій у фінансовому секторі», - повідомив Боррель.

Він наголосив, що дипломатичні зусилля в умовах поточної кризи мають особливо важливе значення.

«Ви бачили, що трапилося. Ядерна сила, країна, що має ядерну зброю, започаткувала брудну атаку проти власного сусіда, невиправдану атаку, і погрожує всім, хто може прийти на допомогу Україні, використанням ядерної зброї. Ви розумієте, наскільки драматичною є ця ситуація?», - сказав Високий представник ЄС.

Відповідаючи на уточнююче запитання журналістів, чи може ця криза перерости в європейський та світовий конфлікт, Боррель зауважив, що «з Путіним нічого не можна виключати».

«Але поки ми маємо багато роботи з тим, що відбувається в Україні. Безумовно, ми хочемо представити потужний пакет (санкцій - ред.) на стіл, і вже країни-члени, глави держав та урядів, мають вирішувати. Після цього я винесу його на розгляд моїх колег у Раді міністрів закордонних справ, які також мають прийняти їх одноголосно. І після цього санкції набудуть ефекту», - підбив підсумок Боррель.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі розпочалося надзвичайне засідання Європейської Ради, під час якої глави держав та урядів Європейського Союзу мають погодити новий жорсткий пакет санкцій проти Російської Федерації у зв’язку із її вторгненням в Україну.

24 лютого глава країни-агресора Володимир Путін оголосив початок вторгнення на територію України. Близько 4 ранку Росія розпочала війну та завдала ударів по українським містам.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що на всій території України запроваджується воєнний стан. Верховна Рада зранку 24 лютого затвердила указ Зеленського щодо запровадження воєнного стану на всій території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-