Боррель засудив дії Кремля від імені всіх 27 країн Євросоюзу

Боррель засудив дії Кремля від імені всіх 27 країн Євросоюзу

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель виступив із офіційною заявою від імені всіх 27 країн Європейського Союзу, в якій рішуче засудив агресію Росії проти України.

Текст відповідної заяви оприлюднений на сайті Європейської Ради.

«Європейський Союз у найпотужніших термінах засуджує неспровоковане вторгнення в Україну збройних сил Російської Федерації. Ми також засуджуємо залучення Білорусі до цієї агресії проти України, та закликаємо її виконувати власні міжнародні зобов’язання. Ми вимагаємо від президента Путіна негайно та безумовно зупинити російську військову операцію, вивести всі сили та військове обладнання з усієї території України. Росія несе повну відповідальність за цей акт агресії, а також за все руйнування та втрати життів, що він може спричинити. Росія понесе відповідальність за свої дії», - наголосив Високий представник ЄС.

Він окремо наголосив, що російська військова атака проти України, яка є незалежною та суверенною державою, є кричущим порушенням міжнародного законодавства та ключових принципів на міжнародного порядку, що оснований на правилах.

Боррель нагадав, що ЄС разом із трансатлантичними та близькими за переконаннями партнерами спільно здійснили безпрецедентні зусилля, щоб досягти дипломатичного рішення для безпекової кризи, що була спричинена Росією. В той же час, Росія не відповіла взаємністю на ці зусилля, натомість одноосібно обрала шлях важкої та навмисної ескалації. Євросоюз чітко зазначив на вищому політичному рівні, що будь-яка військова агресія проти України матиме масивні наслідки та високу ціну.

«Відповідь ЄС включатиме як секторальні, так і індивідуальні заходи, що є скоординовані з нашими трансатлантичними та близькими за переконаннями партнерами. Росія не повинна мати жодних сумнівів, що ЄС залишатиметься рішучим та об’єднаним у здійсненні подальших кроків у тісній координації з партнерами. ЄС закликає міжнародне співтовариство вимагати від Росії негайної зупинки цієї агресії, яка складає небезпеку для міжнародного миру та безпеки у глобальному вимірі», - зазначив Високий представник ЄС.

Він закликав Росію повною мірою поважати міжнародне гуманітарне право, та дозволити безпечний та безперешкодний гуманітарний доступ та надання допомоги людям, які її потребують. Боррель також закликав Росію забезпечити безпеку персоналу СММ ОБСЄ.

«ЄС підтверджує свою непохитну підтримку та зобов’язання щодо незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах. ЄС підтверджує зобов’язання зміцнювати політичну асоціацію та економічну інтеграцію України з Європейським Союзом. Ми стоїмо поряд із народом України та її демократично обраними інституціями та представниками», - наголосив Жозеп Боррель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-