Євросоюз оприлюднив перелік санкцій проти РФ через агресію в Україні

Євросоюз оприлюднив перелік санкцій проти РФ через агресію в Україні

Укрінформ
Європейський Союз ухвалив пакет санкцій у відповідь на визнання Росією незалежності самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також за направлення у ці райони військ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Європейської ради.

«Рада ЄС сьогодні ухвалила пакет заходів у відповідь на рішення Російської Федерації визнати непідконтрольні уряду території Донецької та Луганської областей України якості незалежні утворення і на подальше рішення направити в ці райони російські війська. Такі рішення є незаконними та неприйнятними. Вони порушують міжнародне законодавство, територіальну цілісність та суверенітет України, власні міжнародні зобов’язання Росії, та призводять до подальшої ескалації кризи», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, санкційний пакет ЄС включає цілеспрямовані обмежувальні заходи. ЄС поширить обмежувальні заходи на всіх 351 члена Державної думи РФ, які проголосували 15 лютого за звернення до президента Путіна про визнання незалежності самопроголошених «республік».

Окрім цього, обмежувальні заходи будуть накладені додатково на 27 впливових осіб та установ, причетних до підриву або загрози територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України. Це стосується, зокрема, членів уряду, що приймали протизаконні рішення; банків та представників бізнесу/олігархів, які підтримували фінансово або матеріально операції Росії на території ОРДЛО або отримували від них прибуток; старших військових офіцерів, причетних до вторгнення та дій з дестабілізації; осіб, відповідальних за ведення дезінформаційної війни проти України.

Як зазначається, обмежувальні заходи включають заморожування активів та заборону надання будь-яких фінансових ресурсів особам та установам, включеним до санкційного переліку. Крім того, на цих осіб поширюється заборона на подорожі, їм заборонено вїжджати на територію ЄС або перетинати її транзитом.

Читайте також: Росіянам можуть закрити кордони: Дуда сказав, до яких санкцій готова Польща

ЄС також запроваджує обмеження економічних відносин з непідконтрольними уряду територіями Донецької та Луганської областей. Це передбачає, зокрема, заборону імпорту товарів з ОРДЛО, заборону на торгівлю та інвестиції у певних секторах економіки, заборону на надання туристичних послуг, експортну заборону на певні категорії товарів та технологій.

Рада ЄС також вирішила запровадити секторальну заборону на фінансування Російської Федерації, її керівництва та Центрального банку. Шляхом обмеження здатності російської держави та уряду щодо доступу до ринку капіталів та фінансового ринку ЄС і до послуг Євросоюз прагне обмежити можливості для фінансування спрямованої на ескалацію та агресивної російської політики.

«ЄС закликає Росію переглянути рішення про визнання непідконтрольних уряду районів Донецької та Луганської областей, дотримуватися власних зобов’язань і міжнародного законодавства та повернутися до переговорів у межах нормандського формату та Тристоронньої контактної групи. ЄС також закликає інші держави не слідувати російському незаконному рішенню», - йдеться у пресрелізі.

Наголошується, що ЄС готовий швидко ухвалити ширші політичні та економічні санкції у разі необхідності та підтверджує непохитну підтримку та зобов’язання стосовно незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Відповідний законодавчий акт з іменами осіб, включених до санкційного переліку, буде оприлюднений в Офіційному журналі ЄС.

Після сьогоднішнього рішення обмежувальні заходи за порушення територіальної цілісності України поширюються на 555 осіб та на 52 установи.

Як повідомлялося, 21 лютого президент РФ підписав укази про визнання двох самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України. Угоди між цими квазіреспубліками і Росією передбачають надання їм військової допомоги. Росія, таким чином, відкрито визнала свою військову присутність на території ОРДЛО, та ввела туди додаткові підрозділи регулярної російської армії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-