Канцлер Австрії спростував чутки, що Відень і Берлін блокують жорсткі санкції проти Росії

Канцлер Австрії спростував чутки, що Відень і Берлін блокують жорсткі санкції проти Росії

Укрінформ
Глави МЗС країн-членів Євросоюзу мають вже у вівторок прийняти рішення щодо запровадження першого пакету санкцій проти Росії у зв’язку з черговим порушенням нею територіальної цілісності України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер під час прес-конференції у вівторок у Відні за результатами засідання урядового «кризового кабінету» щодо російсько-українського конфлікту.

«ЄС надасть рішучу та єдину відповідь. Я підтримав у консультаціях з президенткою Єврокомісії Урсулою Фон дер Ляєн та президентом Євроради Шарлем Мішелем поступовий підхід при застосуванні перших європейських санкцій у якості реакції. Ми перебуваємо у тісному контакті з Єврокомісією та державами-членами оскільки важливо, щоб санкції, які застосовуються, відбувалися в унісон на рівні ЄС. Прийняття рішення відбудеться сьогодні після обіду з боку міністрів закордонних справ», - заявив Негаммер.

Він додав, що Євросоюз має широкий набір санкційних можливостей, які «повинні застосовуватися цілеспрямовано, оскільки ми маємо виходити з того, все ще не досягнуто верхівки ескалації». За словами глави австрійського уряду, санкції ЄС будуть вводитися у каскадній формі у випадку ескалації конфлікту та подальших провокацій.

Негаммер також назвав «чутками» та «дезінформацією» повідомлення про те, що Австрія та Німеччина нібито блокують прийняття на рівні ЄС жорстких санкцій проти Росії. За його словами, навіть навпаки Австрія та Німеччина неодноразово сигналізували Єврокомісії про бажання послати Росії «чіткий сигнал».

«Консультації з Єврокомісією йдуть про те, що нам треба на відповідну ескалацію з боку РФ також посилювати санкції. І я прошу зрозуміти, що нам вдалося, напевно вперше історії ЄС, діяти одноголосно і узгоджено. І цей процес триває», - заявив глава австрійського уряду.

Читайте також: Боррель збирає глав МЗС Євросоюзу на зустріч щодо України

Як повідомляв Укрінформ, зовнішньополітичне відомство Австрії засудило визнання маріонеткових утворень «Л/ДНР» , назвавши це рішення Росії «грубим порушенням суверенітету та територіальної цілісності України». Було зазначено, що цим одностороннім кроком Росія «порушує міжнародне право та унеможливлює виконання Мінських угод, спрямованих на мирне врегулювання конфлікту на сході України». МЗС Австрії закликало Росію «скасувати це рішення та повернутися за стіл переговорів».

Як відомо, президент Росії підписав у понеділок укази про визнання двох самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України. В указах Путіним також дано доручення міністерству оборони «забезпечити здійснення збройними силами РФ функцій з підтримки миру» у квазіреспубліках.

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-