У Росії хочуть вивезти жителів ОРДЛО на північ та до Сибіру – ЗМІ

У Росії хочуть вивезти жителів ОРДЛО на північ та до Сибіру – ЗМІ

Укрінформ
Серед російських регіонів, які прийматимуть мирних жителів, яких вивозять з республік ОРДЛО, розглядаються Мурманська, Архангельська області, Якутія.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на місцеву пресу.

Так, Мурманська область може прийняти 300 "біженців". Про це заявив, відкриваючи оперативну нараду у регіональному уряді, губернатор Андрій Чибіс.

У свою чергу, глава Якутії Айсен Ніколаєв сказав про готовність республіки прийняти не менш як 1,5 тис. жителів ОРДЛО.

Губернатор Архангельської області Олександр Цибульський заявив, що його регіон готовий розмістити не менш як 300 «біженців».

Читайте також: Сотні біженців із «ДНР» усю ніч провели в холодних автобусах

При цьому «Новая газета» нагадує, що «у 2014 році людей теж везли на північ, і багато хто з них нічого не знав ні про особливості клімату, ні про дорожнечу життя в цих краях». «Зустрічаючи перший такий борт, я запитувала біженців, чи була у них можливість взяти з собою теплі речі, чи хоч знали вони, куди їдуть? Майже всі відповідали: про те, що в середині літа у Мурманську плюс шість градусів, їх просто ніхто не попереджав. А от їхати якраз умовляли», – пише власкор видання Тетяна Брицька.

Вона розповідає, що у 2014 році залишилися невиконаними обіцянки виплачувати переселенцям 800 рублів на день. Ті, хто не змогли влаштуватися самостійно, більше року жили в аварійній будівлі колишньої мурманської школи. Змінити складне становище людей, які переїхали, не допомогло звернення до Ради з прав людини при президентові РФ. При цьому 1 лютого 2016 року федеральний центр перестав фінансувати пункти тимчасового розміщення, і тих, хто залишився, виселили буквально на вулицю — за рішенням суду. «Назад в Україну повернулася рівно половина тих, хто приїхав у Мурманськ. Тільки їхати назад довелося вже власним коштом», – резюмує журналістка.

Читайте також: РФ готує фейк для casus belli та звинувачення у «геноциді російськомовних» – журналіст

Як заявив Олександр Чупріян, який тимчасово виконує обов'язки глави МНС РФ , кордон із РФ перетнули більш як 61 тис. жителів так званих «республік» в ОРДЛО. Він також додав, що за добу в інші суб'єкти РФ (крім Ростовської області) вирушили дев'ять залізничних потягів з жителями ОРДЛО.

Як заявляла на день ​​раніше уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, вивезені в Ростовську область під приводом евакуації жителі тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей станом на неділю майже дві доби знаходяться без їжі та сну.

Денісова звернулася до уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Тетяни Москалькової із закликом забезпечити належні умови перебування громадян України в РФ та надати необхідну допомогу, у тому числі безкоштовні юридичні консультації та гуманітарну допомогу.

Читайте також: Заяви про «наступ» України на ОРДЛО суперечать логіці – Блінкен

Також омбудсман закликала генерального комісара Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, світову спільноту негайно відреагувати на факти порушення РФ статті 49 Конвенції про захист цивільного населення під час війни щодо незаконної евакуації громадян України на територію країни-окупанта.

Як повідомлялося, з четверга-п'ятниці розпочалося загострення ситуації на сході України. У п'ятницю керівництвом маріонеткових «республік» ОРДЛО було заявлено про початок евакуації жінок, дітей, людей похилого віку, насамперед, із населених пунктів лінії розмежування, одночасно дорослих чоловіків закликають взяти участь у воєнних діях. У суботу в так званих «ЛНР» і «ДНР» була оголошена загальна мобілізація.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-