Москва досі не відповіла Штатам і НАТО на письмові пропозиції – посол Сміт

Москва досі не відповіла Штатам і НАТО на письмові пропозиції – посол Сміт

Укрінформ
Сполучені Штати й Північноатлантичний альянс очікують відповіді РФ на письмові пропозиції щодо гарантій безпеки в Європі, які Москва отримала понад два тижні тому.

Про це заявила під час телефонного брифінгу постійна представниця США при НАТО посол Джуліан Сміт, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми досі не отримали офіційної відповіді на ті питання, які порушили в наших листах», - зазначила Сміт.

Вона нагадала, що у своїх листах США й НАТО визначили моменти, які не можуть обговорюватися (зокрема, щодо перспектив членства України в НАТО), а також інші питання, щодо яких двері залишаються відкритими для діалогу. Останнє, за її словами, стосується контролю над озброєннями, прозорості та зменшення ризиків.

Дипломат зауважила, що і у Вашингтоні, і у Брюсселі очікують відповіді Москви. Однак, за її словами, головним є не обмін дипломатичними заявами або листами, який може тривати до кінця року, а повернення за стіл переговорів.

Читайте також: Байден і Путін не дійшли згоди щодо «ключових» питань - Ушаков

У цьому контексті посол нагадала, що в січні відбулося засідання Ради НАТО-Росія, і Альянс готовий зробити це знову.

Водночас, глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що президент РФ Володимир Путін в цілому схвалив підготовлену відповідь Вашингтону та Брюсселю на їхні письмові відповіді за російськими пропозиціями щодо «гарантій безпеки», її надішлють найближчим часом і опублікують.

Про це Лавров заявив на пресконференції після переговорів у Москві з головою ОБСЄ, главою МЗС Польщі Збігневом Рау, повідомляє Укрінформ. 

«Я вчора доповідав президенту Путіну і наголосив, що наші пропозиції, які він у принципі схвалив і які будуть зараз остаточно доопрацьовані та найближчим часом передані американським та натовським партнерам, виходять із збереження цілісності російської позиції», - сказав Лавров.

Читайте також: Джонсон: НАТО і принцип «відкритих дверей» – це не про Росію, а про мир і стабільність

За його словами, ця відповідь також буде опублікована.

Напередодні Лавров на зустрічі з Путіним повідомив, що МЗС РФ підготувало відповідь США та НАТО, яка "сформульована на десяти сторінках".

Як повідомляв Укрінформ, 28 січня США передали Росії письмові пропозиції, спрямовані на збереження безпеки в Європі та стримування російського вторгнення в Україну.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-