Байден і Путін не дійшли згоди щодо «ключових» питань - Ушаков

Байден і Путін не дійшли згоди щодо «ключових» питань - Ушаков

Укрінформ
Під час телефонної розмови президентів США та РФ Джо Байдена і Володимира Путіна, що з ініціативи американської сторони мала місце ввечері в суботу, 12 лютого 2022 року, сторони не дійшли згоди з "ключових" для Кремля питань.

Про це "Інтерфаксу" заявив помічник російського президента Юрій Ушаков, передає Укрінформ.

"Президент Росії зреагував у тому дусі, що російська сторона, звичайно ж, уважно проаналізує висловлені Байденом міркування і будемо їх, безперечно, враховувати. Але, на жаль, і це було сказано, ці міркування не торкаються центральних, ключових елементів російських ініціатив", - наголосив Ушаков.

Читайте також: Путін обговорив з Лукашенком «гарантії безпеки» та ситуацію навколо України

За його словами, "ані щодо нерозширення НАТО, ані щодо нерозміщення ударних сил на українській території, ані щодо повернення конфігурації сил Альянсу до стану 1997 року, коли підписувався Основоположний акт Росія-НАТО, ми відповіді по суті не отримали".

"Багато з озвучених у телефонній розмові кроків вже загалом містяться в отриманих нами 26 січня з Вашингтона і штаб-квартири НАТО відповідей на російські пропозиції (ультимативні вимоги - ред.)", - сказав помічник російського президента.

Читайте також: Макрон провів телефонну розмову з Путіним

Помічник Путіна додав, що під час телефонних переговорів Байден нагадав про можливі санкції проти Росії у разі ескалації, також президенти з ініціативи РФ обговорили мінські домовленості.

За словами Ушакова, Путін розповів Байдену, "як Київ саботує мінські угоди" і звернув його увагу на те, що Захід "не здійснює належного натиску" на Київ.

У Путіна додали, що "розмова пройшла в обстановці безпрецедентного нагнітання американськими офіційними особами істерії про нібито неминуче вторгнення Росії в Україну".

Читайте також: Глава Пентагону застеріг міністра оборони РФ щодо ескалації навколо України

Як повідомлялося, Росія продовжує накопичувати військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та навколо кордонів. Ці військові приготування Кремль намагається використати для прямого шантажу США та НАТО, яким висуває ультиматум з вимогою гарантувати нерозповсюдження НАТО на схід та відмову країн Альянсу від своєї політики безпеки. У разі відмови Заходу прийняти такі російські «пропозиції», кремлівська влада публічно погрожує застосувати заходи «військового та військово-технічного характеру».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-