Лавров назвав цікавою пропозицію Польщі щодо діалогу з безпеки в ОБСЄ

Лавров назвав цікавою пропозицію Польщі щодо діалогу з безпеки в ОБСЄ

Укрінформ
Глава МЗС РФ Сергій Лавров вважає цікавою пропозицію Варшави відновити в ОБСЄ діалог з євробезпеки. 

Про це він заявив на пресконференції після переговорів у Москві з головою ОБСЄ, главою МЗС Польщі Збігневом Рау, повідомляє Укрінформ.

«У контексті пошуку шляхів подолання зростаючої напруженості в Євроатлантиці ми обговорили й ініціативу польського головування, яке запропонувало розпочати в ОБСЄ неформальний відновлений діалог з євробезпеки», – сказав Лавров.

Читайте також: Голова ОБСЄ ініціює новий діалог із питань безпеки

Він також заявив, що без прогресу на перемовинах Росії зі США та НАТО переговори в форматі ОБСЄ «будуть завідомо безрезультатними».

«За відсутності прогресу на американському і натовському треку розмова у Відні (на майданчику ОБСЄ – ред.) буде завідомо безрезультатною… І ми ризикуємо опинитися в ситуації, коли цей діалог розтечеться на маленькі струмочки, ми імітуватимемо активність, а суть проблеми залишиться невирішеною» – сказав Лавров.

За його словами, мала ефективність перемовин на віденському майданчику також пояснюється тим, що, на відміну від США та НАТО, ОБСЄ не має міжнародної правосуб'єктності. При цьому Лавров сказав, що в ОБСЄ, «натомість зберігається значний об'єднавчий потенціал».

У вівторок, 15 лютого, Рау провів переговори в Москві з Лавровим. Повідомлялося, що планується обговорити широкий спектр питань про діяльність ОБСЄ, плани роботи організації на 2022 рік, а також розглянути роль ОБСЄ «у сприянні врегулюванню конфліктів» на сході України, в Нагірному Карабасі та Придністров'ї.

Читайте також: ОБСЄ втретє в історії застосувала інструментарій раннього попередження конфліктівКулеба

Як повідомлялося, Росія накопичує військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та навколо кордонів. Ці військові приготування Кремль намагається використовувати для прямого шантажу США та НАТО, яким висуває ультиматум з вимогою гарантувати нерозповсюдження НАТО на схід та відмову країн Альянсу від своєї політики безпеки.

У разі відмови Заходу прийняти такі російські «пропозиції» кремлівська влада публічно погрожує застосувати заходи «військового і військово-технічного характеру».

Фото: Jean-Christophe Bott/dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-