ОБСЄ втретє в історії застосувала інструментарій раннього попередження конфліктів – Кулеба

ОБСЄ втретє в історії застосувала інструментарій раннього попередження конфліктів – Кулеба

Укрінформ
Генеральний секретар ОБСЄ Хельга Шмід у понеділок утретє в історії застосувала інструментарій раннього попередження конфліктів у зв'язку з ескалацією ситуації поблизу кордонів України.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Учора ми втілили ще один важливий дипломатичний крок. Генеральна секретарка ОБСЄ Хельга Шмід застосувала інструментарій з раннього попередження конфліктів. Це лише третій в історії випадок практичного застосування цього інструментарію ОБСЄ. Попередні два стосувалися подій у зоні нагірно-карабаського конфлікту в 2012 році, а також незаконного затримання Росією українських моряків у 2018 році. На практиці це означає, що генеральний секретар ОБСЄ адресувала всім главам делегацій держав-учасниць спеціальний лист, у якому привертається увага Постійної ради ОБСЄ до зростання напруги та ризику ескалації ситуації", - сказав Кулеба.

Читайте також: 48 годин на відповідь: Україна вимагає від Росії пояснити військову присутність на кордоні

Він додав, що цей крок для дипломатичного запобігання подальшій ескалації є ініціативою генерального секретаря ОБСЄ, за яку українська сторона їй вдячна.

Глава МЗС поінформував, що Шмід, не згадуючи країн, стосовно яких активовано цей механізм, закликала до негайного повного та ефективного використання механізму підвищення довіри та зміцнення безпеки для деескалації ситуації, а також утримання від дій, які можуть погіршити ситуацію.

Читайте також: Кулеба про заяву Міноборони РФ: Побачимо відведення - повіримо у деескалацію

Як повідомляв Укрінформ, уздовж кордонів України з боку РФ, Білорусі, ОРДЛО зосереджено 119 тисяч військових РФ. Разом з повітряним та морським компонентом ця цифра сягає 140 тисяч.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-