Кадиров за мільярд у день. Що чекатиме путінських «піхотинців» в Україні

Кадиров за мільярд у день. Що чекатиме путінських «піхотинців» в Україні

Укрінформ
Чеченські «відпускники» також підтягуються до кордонів України у складі росвійськ

Володимира Путіна у Чечні називають «президентом», а Рамзана Кадирова – «падишахом». І нехай би вони в себе, усередині Росії, й надалі бавились зі своїми офіційними та неофіційними титулами, якби їхні слова та дії не торкались України. 

Нещодавно Кадиров у розмові з головою чеченського парламенту Магомедом Даудовим (на прізвисько Лорд) в Instagram заявив, що «якби я був замість Путіна, то давно забрав би Україну, направив би туди війська, навів би порядок».

Кремль вустами Дмитра Пєскова відреагував стримано, хоча реагувати на ці та інші заяви Кадирова таким чином йому все важче. «Основи зовнішньої політики Росії формулює глава держави, і, на нашу загальну радість, главою нашої держави, куди входить і Чеченська Республіка, є Володимир Путін», – сказав Пєсков.

Кадиров говорив про приєднання України до Росії й наприкінці грудня минулого року. Тоді він міркував про те, що Україну «треба приєднати до нашої країни… ми – піхота, готові виїхати та виконати наказ абсолютно без проблем».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські військові також смертні. І у них є мами…

Правовірний мусульманин, який так переживає за єдність православних слов’янських народів, викликає щонайменше здивування. Але «піхотинця Путіна» (як Кадиров себе позиціонує) це не бентежить. Він усіляко демонструє тому особисту відданість. Відданість Кадирова коштує 375 млрд рублів у рік (5 млрд доларів). Принаймні саме таку цифру назвав Кадиров у своєму Telegram-каналі. Таким чином, звичайні росіяни щодня платять чеченському «падишаху» понад мільярд рублів (13,7 млн доларів). 

Можна називати цю цифру як завгодно: «плата за вірність Путіну», «російська данина за програні дві чеченські війни», «витрати федерального центру на підтримку суб’єктів федерації», але факт залишається фактом: на Чечню з 1,5 мільйона населення, де середня зарплата становить 32 243 рублів (11 870 гривень), щодня виділяють мільярд рублів. 

У грудні влада Чечні похизувалася тим, що почала оплачувати рахунки боржників у продуктових магазинах – тих, хто брав товари до зарплати чи пенсії. Чому чеченці мають брати продукти на «хрестик» при наявності щоденного мільярда? Цього офіційно не відомо. Але ось на запитання, звідки у Чечні гроші, Рамзан Кадиров зазвичай офіційно відповідає: «Аллах дає». Нехай би він (у вигляді пересічних російських платників податків) і надалі спонсорував чеченського «падишаха». Врешті-решт, це внутрішні справи Москви та Грозного, у які Україна не лізе. Але Москва і Грозний лізуть в Україну. 

У 2015 році Кадиров офіційно підтвердив, що чеченці воювали на Сході України на боці «ЛДНР». «Добровольці були там, зараз немає», – заявив він в інтерв'ю РІА «Новости». «Тих хуліганів, що були там, ми привели додому», – пояснив він, додавши, що «хуліганів» було лише 14. Пізніше він сказав, що взагалі стримує потік добровольців із Чечні, які б хотіли воювати за «ДНР» та «ЛНР»: «Якби не стримували, там було б не 14, а чотири тисячі. У чеченців війна у крові. Це їм подобається. Я сам люблю цю справу». Він також зазначав, що готовий відправити 74 тисячі чеченців до України, якщо отримає відповідний наказ від Путіна. Згодом Кадиров повідомив, що готовий навіть сам їхати на Схід України та брати участь у бойових діях: «Я маю намір попросити у президента, щоб він мене відпустив з посади, щоб піти на Донбас».

Нікуди він, звичайно, не поїхав. Але його «хулігани» добре погуляли тоді в Донецьку. Причому, у буквальному сенсі цього слова. У вересні 2014 року пресцентр так званого «уряду Верховної Ради ДНР» писав про злочини батальйону «Чечен» у Київському районі Донецька. «Представляючись «ополченцями», бандити забирають у мирних жителів автомобілі, розкривають та грабують гаражі, вламуються та виносять цінні речі з будинків, які зараз перебувають без господарів», – йшлося у повідомленні. Депутат Держдуми РФ від Чечні Шамсаїл Саралієв з цього приводу був навіть вимушений виправдовуватися.

А 19 листопада все того ж 2014 року з'явилися фактичні, документальні свідоцтва про створення на окупованих територіях окремого батальйону «Смерть», сформованого з ветеранів силових структур Кадирова. Заступником комбата була людина з позивним «Стінгер». Згодом з’явилося відео, на якому він заявляє, що «батальйон налічує близько 300 бійців у Донецькій області з мінімальним бойовим досвідом 10 років». За його словами, до 70% бойовиків – вихідці зі спецназу.

Тобто 14 чеченських «хуліганів», яких «падишах» повернув додому, – відвертий фейк. Про це свідчить і велика кількість відео (приклади тут і тут), де людей, які приїхали воювати за православний «руський мір» з вигуками «Аллаху акбар», – значно більше. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військова таємниця Росії: від передислокації до братських могил

І ось Кадиров знову каже, що «проблема України – це не рівень Путіна, і, якби йому це доручили, він давно б це питання вирішив». З цього приводу нагадаємо, що колишній міністр оборони РФ Павло Грачов теж колись обіцяв, що питання Чечні можна вирішити протягом двох годин силами одного повітряно-десантного полку. До чого це призвело, усі пам’ятають.

3 лютого розслідувальна група Conflict Intelligence Team (СІТ) повідомила, що у Кабардино-Балкарії помітили колону військової техніки Росгвардії, що рухалася в напрямку Ростова-на-Дону.

На відеозаписі від 2 лютого, знятому в районі міста Прохладний, видно БТР-80, бронеавтомобілі «Тигр» та «Урал-ВВ» із символікою 141-го спеціального моторизованого полку імені Ахмата Кадирова, більш відомого як полк «Північ», який входить до складу Росгвардії та дислокується у Грозному. CIT також отримав відео, зняте у Ставропольському краї поблизу Невинномиська. На ньому видно машини, що стоять на озброєнні саме грозненського ОМОНу, які прямували у тому ж напрямку.

CIT уточнює, що не знає, чи справді чеченський ОМОН рухався до Криму чи до кордонів України, проте зазначається, що місцева Росгвардія (фактично підпорядкована лише Рамзану Кадирову) вкрай рідко залишає межі республіки – з 2018 року такий випадок був лише раз, під час навчань в Арктиці.

І наостанок. Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон напередодні нещодавнього візиту до Києва попередив: «Дуже важливо, щоб люди в Росії розуміли, що вторгнення в Україну може призвести до нової Чечні». 

Від себе додамо, це призведе до чергового «чистилища», яке чекатиме вже не на чеченській, а на українській землі «трактористів», «відпускників», «хуліганів» та інших різноманітних путінських «піхотинців». 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-