Штати сподіваються на дипломатичний шлях розв’язання російсько-української кризи

Штати сподіваються на дипломатичний шлях розв’язання російсько-української кризи

Укрінформ
Американські офіційні особи та політики сподіваються на дипломатичний шлях до ослаблення напруженості між Росією та Україною, проте зазначають, що вікно можливостей для переговорів «скорочується» в міру нарощування Москвою військового потенціалу поблизу українського кордону.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації, розміщеній у неділю в The Hill.

Речник Пентагону Джон Кірбі заявив у ефірі Fox News, що «часовий компонент» для дипломатії між Росією і Україною «схоже, скорочується», і це, за його словами, «дає нам усім привід для занепокоєння».

Кірбі зауважив, що суботня розмова між президентом Джо Байденом і президентом Росії Володимиром Путіним не призвела до якихось проривів і не «дала приводу для оптимізму».

Читайте також: Байден і Путін не дійшли згоди щодо «ключових» питань - Ушаков

Радник з національної безпеки Білого дому Джейк Салліван сказав у інтерв'ю CBS, що за останні десять днів США спостерігають «різке прискорення нарощування російських сил і розташування цих сил таким чином, що вони можуть розпочати військові дії, по суті, у будь-який час».

За його словами, США вважають, що «Росія може обрати дипломатичний шлях».

Американські законодавці обох партій також попереджають, що російське вторгнення зруйнує відносини Москви з Вашингтоном.

Читайте також: Вторгнення в Україну означатиме початок кінця ери Путіна – Карл Більдт

Спікер Палати представників демократка Ненсі Пелосі закликала в інтерв’ю ABC «сподіватися, що дипломатія спрацює». Вона зазначила, що імовірний «напад на Україну – це напад на демократію».

«Якщо Росія вторгнеться в Україну, то зруйнує американо-російські відносини на десятиліття, - зазначив сенатор-республіканець Ліндсі Грем в інтерв'ю ABC. - І кожен президент у найближчому майбутньому буде обмежений з усіх боків, коли справа доходитиме до відносин з Росією. Тому сподіваюся, що Путін це розуміє».

Він зазначив, що Конгрес може «зробити більше» в умовах загострення ситуації, зокрема ухвалити законопроєкт про санкції, переговори щодо якого ведуться вже близько трьох тижнів.

Читайте також: Кулеба підтвердив, що нові санкції наразі не передбачають відключення РФ від SWIFT

Як повідомляв Укрінформ, Байден під час суботньої телефонної розмови з Путіним попередив його про «швидкі й сурові наслідки», якщо Росія розпочне вторгнення в Україну, зазначивши при цьому, що США, «як і раніше, готові до дипломатії».

У неділю Байден провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським, під час якої, за інформацією Білого дому, підтвердив, що США «разом зі своїми союзниками і партнерами швидко й рішуче дадуть відповідь на будь-яку подальшу агресію Росії проти України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-