Євросоюз та Китай визначили дату двостороннього саміту

Євросоюз та Китай визначили дату двостороннього саміту

Укрінформ
Лідери Євросоюзу та Китаю мають намір провести віртуальний саміт 1 квітня на тлі напруженості між двома сторонами щодо торгівлі та геополітики.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico.

Цей саміт широко розглядається як важлива дипломатична спроба заспокоїти торгівельну та геополітичну напруженість, що нещодавно загострилася між двома сторонами, особливо через Литву.

Він також відбудеться на тлі поглиблення зв’язків Китаю з Москвою, яка наразі становить найбільшу загрозу безпеці для Європи з моменту закінчення холодної війни через те, що Захід вважає ймовірним нове вторгнення військ РФ в Україну.

Читайте також: Агресія РФ може поставити під загрозу стабільність в індо-тихоокеанському регіоні - Блінкен

Згідно з даними одного з дипломатів, очільник КНР Сі Цзіньпін та прем'єр-міністр Лі Кецян проведуть зустріч з лідерами ЄС Шарлем Мішелем та Урсулою фон дер Ляйєн.

Ще одне питання для обговорення – Комплексна угода про інвестиції. Попри те, що у грудні 2020 року лідери ЄС та Китаю погодили цей документ, він був "заморожений" після того, як минулого року КНР запровадив санкції проти членів Європейського парламенту, незабаром після санкцій ЄС щодо офіційних осіб провінції Сіньцзян, причетних до масового інтернування уйгурської спільноти. У ЄС неодноразово просили Пекін скасувати ці санкції щодо депутатів Європарламенту, щоб угода набула чинності.

Читайте також: США ввели санкції проти уряду Китаю через репресії уйгурів

Як повідомлялося, Пекін розглядає Тайвань як свою провінцію, що відкололася та вважає встановлення іноземними державами дипломатичних відносин з ним неповагою до політики "одного Китаю". Саме тому багато країн останніми роками відмовилися від дипвідносин з Тайванем. Проте Литва пішла протилежним шляхом, дозволивши Тайваню вперше за 18 років відкрити своє представництво в Європі.

Читайте також: Китай зупинив імпорт яловичини з Литви на тлі суперечки щодо Тайваню

Розбіжності з Китаєм у Литви виникають не вперше. Так, у вересні 2021 року Міноборони Литви рекомендувало громадянам не купувати деякі популярні марки китайських мобільних телефонів через вбудовані функції цензури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-