НАТО може розгорнути додаткові бойові групи на східному фланзі Альянсу

НАТО може розгорнути додаткові бойові групи на східному фланзі Альянсу

Укрінформ
Агресивні дії Росії примушують союзників по НАТО докладати більше зусиль для підвищення готовності до захисту й оборони всіх союзників.

У цьому зв'язку наступного тижня міністри оборони країн-членів розглянуть можливість додаткового розгортання постійних військових сил на сході Альянсу. Про це у Брюсселі на пресконференції за підсумками зустрічі з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наступного тижня міністри оборони оцінять варіанти для подальшого зміцнення безпеки Альянсу. Це включає можливість розгортання додаткових бойових груп у південно-східній частині Альянсу. Поновлення російської агресії призведе до збільшення військової присутності (НАТО – ред.), а не до її зменшення», - зазначив керівник Альянсу.

Читайте також: До Польщі прибули додаткові військові з Британії

Він нагадав, що НАТО – це оборонний союз, мета якого - збереження миру та запобігання конфліктам. НАТО ніколи не відмовиться від основного свого призначення щодо оборони та захисту всіх союзників за принципом «один за всіх – всі за одного», що передбачено статтею 5 Вашингтонського договору, за якою напад на одного союзника потягне відповідь від всіх 30 країн-союзниць.

«Це точно те, що ми робимо зараз, у цей критичний момент для європейської безпеки. Ми вже збільшили присутність у східній частині Альянсу, де знаходиться більше військ і бойових груп», - зауважив Столтенберг.

За його словами, така присутність включає направлення в регіон ударних авіаносних військово-морських груп Британії та США, більшої кількості бойових кораблів та літаків.

Читайте також: Німеччина додатково відправляє 350 солдатів до Литви

Другий напрямок реагування на військове нарощування Росії – це підвищення готовності сил НАТО. Зокрема, це стосується Сил реагування Альянсу, які будуть посилені за рахунок військових Великої Британії, США, Данії та інших країн-союзниць.

«Третій напрямок – розглядаємо, чи вносити довгострокові зміни у нашу присутність у східній частині Альянсу. Сьогодні маємо бойові групи в Балтійських країнах та у Польщі. Велика Британія очолює бойову групу в Естонії, але також збільшує свою присутність у Польщі. Зараз ми розглядаємо можливість розгорнути подібні бойові групи в Чорноморському регіоні, зокрема в Румунії», - сказав Столтенберг.

Як повідомляв Укрінформ, НАТО і США передали Росії письмову відповідь на проєкти договорів про «гарантії безпеки», що були представлені російською стороною у грудні минулого року. При цьому вони відкинули ультимативні вимоги Кремля відмовитися від політики «відкритих дверей» НАТО та від присутності в країнах-сусідах Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-