Столтенберг написав листа Лаврову – знову пропонує зустріч в рамках Ради НАТО-Росія

Столтенберг написав листа Лаврову – знову пропонує зустріч в рамках Ради НАТО-Росія

Укрінформ
Зміцнюючи власні спроможності стримування й оборони, НАТО шукає шляхи для дипломатичного вирішення безпекової кризи, спричиненої діями Росії, саме тому сьогодні Альянс знову запросив Росію до діалогу у форматі Ради НАТО-Росія.

Про це у Брюсселі на пресконференції за підсумками зустрічі з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном розповів генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цього ранку я надіслав листа до міністра закордонних справ (Росії) Лаврова та підтвердив наше запрошення Росії продовжити діалог, провести серію зустрічей у рамках Ради НАТО - Росія, щоб знайти дипломатичний шлях вперед. Ми готові вислухати занепокоєння Росії, обговорювати їх, дотримуючись фундаментальних принципів європейської безпеки, під яким ми всі підписалися», - сказав керівник Альянсу.

Він зауважив, що серед заходів, які НАТО пропонує Росії – проведення спільних брифінгів щодо військових навчань та ядерної політики, заходи із збільшення прозорості та зменшення ризиків військової діяльності, скорочення загроз у космосі та у кібернетичному просторі. Пропозиції Альянсу також передбачають змістовні заходи контролю над озброєнням, включаючи ядерну зброю та ракети середнього та малого радіусу дії наземного базування.

«Ці сфери є порядком денним для змістовного діалогу. Але НАТО не піде на компроміси у ключових принципах - у праві кожної держави обирати власний шлях і у здатності НАТО захистити та оборонити всіх союзників», - наголосив Столтенберг.

Читайте також: Росія має підтвердити діями заяви, що вона не нападе на Україну - глава МЗС Британії

Як повідомляв Укрінформ, НАТО і США передали Росії письмову відповідь на проєкти договорів про «гарантії безпеки», що були представлені російською стороною у грудні минулого року. При цьому вони відкинули ультимативні вимоги Кремля відмовитися від політики «відкритих дверей» НАТО та від присутності в країнах-сусідах Росії.

Сьогодні високий представник ЄС Жозеп Боррель направив міністру Лаврову спільну та єдину відповідь ЄС на безпекові пропозиції, які російська сторона окремо направляла кожній з 27 країн Євросоюзу наприкінці січня цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-