Росія має підтвердити діями заяви, що вона не нападе на Україну - глава МЗС Британії

Росія має підтвердити діями заяви, що вона не нападе на Україну - глава МЗС Британії

Укрінформ
Глава МЗС Великої Британії Ліз Трасс заявила, що британська сторона сподівається на те, що заяви Росії про відсутність планів напасти на Україну будуть підкріплені конкретними діями.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на трансляцію пресконференції за підсумками переговорів Ліз Трасс з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим у Москві. 

"Ми хотіли б, щоб військове обладнання, а також військові, розгорнуті на кордоні з Україною, перемістилися кудись, тому що наразі конфігурація сил створює реальну загрозу", - заявила Трасс.

За її словами, Лавров сьогодні сказав їй, що «Росія не має планів щодо вторгнення в Україну», але ці слова мають «бути підкріплені реальними діями».

Читайте також: Глава МЗС Британії закликала Росію відмовитися від риторики часів холодної війни

Трасс зауважила, що війна в Україні стала б лихом і для російського, і для українського народу, а також для європейської безпеки. При цьому таке вторгнення увінчатися швидким успіхом не зможе, а значить, воно може переродитися в затяжний конфлікт, що «заподіяло би тяжкої шкоди не тільки українському народу, а й російському народу, а також стало б ударом для європейської безпеки загалом». Тому будь-якою ціною треба «уникнути такого розвитку подій».

Ліз Трасс нагадала, що НАТО обіцяло "серйозні наслідки" у разі розвитку такої ситуації, і закликала використати дипломатичні зусилля, щоб цього уникнути.

Британський міністр укотре наголосила, що «Україна - це суверенна держава, яка сама ухвалює рішення, приєднуватися до НАТО чи ні».

Читайте також: Наступні декілька днів стануть найбільш небезпечним моментом російсько-української кризи – Джонсон

Також Ліз Трасс висловила переконання, що у разі вторгнення Росії в Україну "Північний потік-2" запущений не буде.

Як повідомляє Інтерфакс, відкриваючи переговори з російською стороною, Трасс заявила, що на них швидше можна буде досягти «прогресу для зміцнення безпеки всіх» за умови поваги Москви до принципу територіальної цілісності та суверенітету України, «під якими Росія добровільно підписалася в 1994 році в рамках Будапештського меморандуму». 

Водночас глава МЗС Великої Британії нагадала, що «реальність полягає в тому, що не можна «ігнорувати нарощування більше ніж 100-тисячного війська на українському кордоні, спроби підірвати український суверенітет і територіальну цілісність».

Як повідомлялося, Росія продовжує накопичувати військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України і навколо кордонів. Ці військові приготування Кремль намагається використати для прямого шантажу США та НАТО, яким висуває ультиматум з вимогою гарантувати нерозповсюдження НАТО на схід та відмову країн Альянсу від своєї політики безпеки. У разі відмови Заходу прийняти такі російські "пропозиції", кремлівська влада публічно погрожує застосувати заходи "військового і військово-технічного характеру".

Фото: Simon Dawson / No 10 Downing Street

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-