Росія хоче зібрати у Середземному морі всі наявні у неї «вбивці авіаносців» – експерти

Росія хоче зібрати у Середземному морі всі наявні у неї «вбивці авіаносців» – експерти

Укрінформ
Найближчими днями очікується п’ять варіантів переміщення підводних човнів та ракетних крейсерів ВМС РФ у Середземному та Чорному морях. 

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко.

«За даними Моніторингової групи BlackSeaNews та "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень" найближчими днями очікуються (можливі) наступні переміщення кораблів ВМФ РФ: 11.02.2022 - ракетний підводний човен (237*) Rostov na Donu Чорноморського флоту перейде з Тартуса, Сирія, до Чорного моря; 15.02.2022 - до Чорного моря повернеться з Тартуса, Сирія, ракетний фрегат ЧФ (494) Admiral Grigorovich; 15.02.2022 - до Чорного моря вперше увійде з Середземного моря ракетний фрегат Північного флоту РФ (431) Admiral Kasatonov. Це новий корабель, носій не тільки крилатих ракет "Калибр", але й новітніх гіперзвукових ракет "Циркон"; 15.02.2022 - до Чорного моря повернеться з Тартуса, Сирія, ще один ракетний підводний човен ЧФ - це буде або (261) Novorossiysk, або (265) Krasnodar; 15.02.2022 - з Чорного моря перейде до Середземного флагман ЧФ ракетний крейсер (121) Moskva», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Україна заявляє про десятки потенційних носіїв ядерної зброї, розміщених РФ у Криму

Таким чином, зазначає Клименко, в Середземному морі зберуться всі три наявні у ВМФ РФ ракетні крейсери проєкту 164 («Атлант», Slava class за класифікацією НАТО) - (121) Moskva (Чорноморський флот), (011) Varyag «флагман Тихоокеанського флоту ВМС РФ», (055) Marshal Ustinov (Північний флот).

За словами експерта, під час "холодної війни" ці крейсери називали "вбивцями авіаносців" - саме на те були розраховані їхні сучасні на той час протикорабельні ракети ПКР-500 "Базальт". «Тобто їхнім завданням буде "сковувати" три ударні авіаносні групи НАТО в Середземному морі - США (carrier Harry S. Truman Carrier Strike Group (HSTCSG), Франції (carrier Charles de Gaulle’s (R 91) Task Force 473 strike group), Італії (carrier Cavour (C-550) strike group)», - наголосив Клименко, додавши, що це може означати як тактичні військово-морські ігрища, так і будь-який інший розвиток подій.

На думку Клименка, перебування великого угруповання кораблів ВМФ РФ в Середземному морі має на меті розпорошення сил НАТО та відволікання уваги від Чорного моря.

Як повідомляв Укрінформ, 15 жовтня 2021 року у Відні делегація України під час шостої оглядової конференції з розгляду Договору про звичайні збройні сили в Європі заявила, що Росія розгорнула на території тимчасово окупованого Криму 39 потенційних носіїв ядерної зброї, і дуже ймовірною є поява на півострові нових засобів доставки ядерних боєприпасів.

Фото: ракетний крейсер Moskva

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-