РФ погодила відправку білоруських військових до Сирії

РФ погодила відправку білоруських військових до Сирії

Укрінформ
Уряд Росії схвалив проєкт безстрокової угоди з Білоруссю щодо розміщення в Сирії білоруського військового контингенту чисельністю до 200 осіб.

Як передає Укрінформ, документ опубліковано на офіційному інтернет-порталі правової інформації РФ.

У проєкті угоди заявлено, що білоруський контингент братиме участь «у гуманітарних заходах поза зоною бойових дій». Його планується розмістити в місці дислокації російської авіаційної групи – на авіабазі Хмеймім.

Завдання та склад білоруської групи затвердить влада Білорусі, погодивши своє рішення з Росією. Військові підпорядковуватимуться Центру з примирення ворогуючих сторін Міноборони РФ, але залишатимуться під командуванням Міноборони Білорусі.

Росія «на безоплатній основі» забезпечить білоруських військових харчуванням, транспортом, обмундируванням, технічними та матеріальними засобами, зброєю, військовою технікою та боєприпасами, а також проведе їхню підготовку та організує їхню евакуацію з Сирії у разі загрози життю.

Читайте також: Литва підвищила боєготовність через навчання у Білорусі

Основою для угоди стали російсько-білоруські договори про дружбу, військове співробітництво та створення Союзної держави.

Раніше, у березні 2019 року, президент Білорусі Олександр Лукашенко говорив, що не відправлятиме білоруських солдатів до Сирії, зокрема тому, що Конституція країни цього не дозволяє: «Лізти до Сирії між іранцями, американцями, турками та росіянами у мене особливого бажання немає… Я навіть боюся про це говорити, і це виключено, що я за вашою спиною міг би там домовитись і завтра якийсь контингент перекинути».

Читайте також: Британія перекине 350 військових до Польщі для посилення східного флангу НАТО

Як повідомляв Укрінформ, на початку січня внаслідок авіаударів російських літаків у провінції Ідліб загинули двоє дітей та жінка. Раніше в Сирійському центрі моніторингу дотримання прав людини (SOHR) повідомляли про те, що російські медіа вводять в оману громадськість, щоб приховати злочини, скоєні російськими військами в Сирії.

Загалом у січні поточного року Росія здійснила понад 450 авіаударів «по пустельних районах у Сирії».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-