Путін зібрав біля кордонів України 70% від необхідних для вторгнення військ - NYT

Путін зібрав біля кордонів України 70% від необхідних для вторгнення військ - NYT

Укрінформ
Посадовці Білого дому на закритій зустрічі з конгресменами та сенаторами в четвер заявили, що Росія стягнула 70 відсотків сил, необхідних для повномасштабного вторгнення в Україну.

Про це ідеться в суботній публікації у New York Times, повідомляє Укрінформ.

Зустрічі у Конгресі провели міністр оборони Ллойд Остін, державний секретар Ентоні Блінкен, директор Національної розвідки Авріл Гейнс та голова Об'єднаного комітету начальників штабів Марк Міллі.

Високопосадовці описали законодавцям п’ять варіантів дій Путіна – залежно від масштабів його амбіцій та розрахунків, як окупувати територію: швидко, зі значними людськими та економічними втратами для Росії чи частинами, сподіваючись розділити Європу та союзників з НАТО.

У разі найбільш агресивного варіанта вторгнення Путін намагатиметься захопити Київ і змінити владу в Україні.

Читайте також: Росія планує встановити в Україні маріонетковий режимBild

За даними доповідачів, повномасштабне вторгнення може спричинити загибель від 25 000 до 50 000 цивільних осіб, від 5000 до 25 000 українських військових і від 3 000 до 10 000 російських військових, а також появу від 1 до 5 млн мільйонів біженців.

Аналітики американської розвідки вважають, що Путін не ухвалив остаточне рішення про вторгнення. Але супутникові знімки та перехоплені розмови між російськими військовими показують, що він зібрав усе необхідне для проведення наземної військової операції.

Читайте також: США викрили спробу Росії сфабрикувати привід для вторгнення в Україну – NYT

Путін, за словами генерала Міллі, закладає «військовий потенціал для можливості здійснення різних варіантів». Якщо він ухвалить рішення про вторгнення, то не раніше другої половини лютого – коли земля повністю замерзне, що полегшить переміщення важких транспортних засобів, а в Пекіні завершаться зимові Олімпійські Ігри.

Читайте також: Плани Кремля з поглинання Білорусі несуть ризики для України – російський опозиціонер

Зазначається, що Путін може розпочати з меншого, аби перевірити реакцію Заходу, – з кібератак, які паралізують українські електромережі та комунікації, спроб захопити східні регіони України або розрізати країну уздовж Дніпра.

Представники західної розвідки стверджують, що перехопили розмови військових командирів РФ, які впевнені у своїх можливостях захопити Україну внаслідок бліцкригу, але сумніваються у здатності утримати її через потужний повстанський супротив.

Читайте також: Росія планує ядерні навчання як попередження для НАТО не втручатися – FT

За інформацією Reuters, в останні два тижні станом на п’ятницю кількість батальйонних тактичних груп Росії у прикордонному регіоні зросла з 60 до 83 і ще 14 перебувають у дорозі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-