В Австрії набув чинності закон про обов’язкову COVID-вакцинацію

В Австрії набув чинності закон про обов’язкову COVID-вакцинацію

Укрінформ
В Австрії з суботи, 5 лютого, почав діяти закон про обов’язкову вакцинацію від коронавірусного захворювання COVID-19.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, відповідний закон був опублікований у п’ятницю в офіційному Віснику федерального законодавства (Bundesgesetzblatt).

Закон про обов’язкову вакцинацію був прийнятий 20 січня Національною радою (нижня палата парламенту) Австрії, а у четвер його підтримала Федеральна рада (верхня палата). У п’яницю документ був підписаний президентом та канцлером країни. Очікується, що ближчими днями МОЗ прийме постанову, яка регулюватиме деякі аспекти втілення обов’язкової вакцинації, у т.ч. перелік вакцин, які визнаються в Австрії.

Читайте також: Голова Всесвітньої медичної асоціації - за обовязкову вакцинацію від 18 років

Згідно із законом, усі особи віком до 18 років, які мають основне місце проживання в Австрії, зобов’язані зробити щеплення від COVID-19. Виняток зроблено для вагітних жінок та тих людей, які не можуть бути щеплені з медичних причин, а також для осіб, які недавно перенесли COVID-19 (на період до шести місяців після одужання).

Спочатку діятиме перехідний період – до 15 березня. В цей час не буде перевірок і невакцинованих не штрафуватимуть. Від 16 березня поліція зможе під час своєї рутинної діяльності перевіряти в громадян наявність сертифікату вакцинації. Тим, хто не зможе підтвердити щеплення проти COVID-19, загрожує штраф у розмірі від 600 до 3600 євро.

У разі епідеміологічної потреби може бути введений третій етап. Тоді постановою уряду за схвалення парламенту буде визначено конкретний день, до якого всі австрійці муситимуть зробити щеплення. Спеціальним листом невакцинованим громадянам нагадають про те, що до цього дня потрібно пред’явити COVID-сертифікат. Якщо це не станеться, усім їм буде автоматично виписано штрафи.

Читайте також: Італія вирішила поступово послаблювати карантин

Як повідомляв Укрінформ, на засіданні 20 січня Національна рада Австрії схвалила і систему винагород та заохочень для стимулювання подальшої вакцинації. Передусім, мова йде про так звану "вакцинаційну лотерею", яка почне діяти з 15 березня. В лотерею, передумовою участі в якій є наявність щеплення, зможе виграти кожен 10-й учасник. Виграш – ваучер на 500 євро, який можна буде витратити у закладах сфер торгівлі, громадського харчування, туризму, культури та спорту.

Інший схвалений парламентом інструмент стимулювання вакцинації – надання субсидій громадам, де досягнуто великий рівень щеплення від COVID-19. Так, при досягненні рівня вакцинації населення 80% між громадами буде розподілено 75 млн євро, при 85% - 150 млн, а якщо в громадах буде щеплено 90% населення – 300 млн євро. Ці гроші потім будуть інвестовані у дитячі садки та майданчики чи інші муніципальні об’єкти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-