Естонський уряд склав карту готовності на випадок нападу Росії на Україну

Естонський уряд склав карту готовності на випадок нападу Росії на Україну

Укрінформ
Уряд Естонії обговорив готовність країни до наслідків у разі нового нападу Росії на Україну та склав карту готовності у сфері державної оборони.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національне телерадіомовлення ERR.

"Зосередження російських військ на українських кордонах і агресивна поведінка проти безпеки всієї Європи змушують нас ретельно готуватися до кризи, що супроводжується зростанням військової активності", - заявила прем'єр-міністр Кая Каллас.

Вона також наголосила, що крім союзницьких відносин основою безпеки Естонії є незалежна обороноздатність та всебічна державна оборона. «Ми маємо бути готові до потоку військових біженців, посилення енергетичної кризи, кібератак, а також до більш масштабних економічних та соціальних наслідків. Уряд має план, як підвищити готовність країни і впоратися з подібними ситуаціями. Члени уряду представили свою діяльність у даній сфері, і ми визначили проблемні місця, які потребують подальших роздумів та дій», – сказала Каллас.

Читайте також: Литва відрядила в Україну місію для оцінки потреб у додатковій допомозі

Міністр закордонних справ Ева-Марія Лійметс зазначила, що естонський МЗС насамперед зосереджується на стримуванні ескалації, але він також готовий допомогти Україні та своїм громадянам у разі різного розвитку подій.

Міністр оборони Калле Лаанет зазначив, що Естонія продовжує реалізовувати військово-державні та оборонно-політичні цілі, які будуть прискорені завдяки виділенню додаткових коштів у розмірі 380 мільйонів євро. За його словами, на країну чекає насичений період військових навчань, при цьому головною подією у найближчому майбутньому стануть навчання Siil-2022.

Міністр підприємництва та інфотехнологій Андрес Сутт звернув увагу на те, що загроза воєнної ескалації в Україні суттєво погіршила ситуацію у сфері кібербезпеки. Тому «керівники компаній та організацій мають подбати про базову безпеку своїх комунікаційних та ІТ-систем, плани реагування на надзвичайні ситуації та готовність до криз».

Читайте також: Прем'єрка Естонії закликала Берлін підтримати Україну в обороні проти РФ

Міністерство культури Естонії на засіданні Кабміну нагадало, що українці є другою найбільшою, після росіян, етнічною групою в Естонії. В даний час в Естонії проживає понад 12 000 громадян України та близько 30 000 українців. Кількість українців в Естонії за останні роки зросла.

Наголошується, що уряд має намір обговорювати ситуацію з безпекою кожні два тижні.

Як повідомлялося, Росія продовжує накопичувати військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та навколо кордонів. Ці військові приготування Кремль намагається використовувати для прямого шантажу США та НАТО, яким висуває ультиматум з вимогою гарантувати нерозповсюдження НАТО на схід та відмову країн Північноатлантичного союзу від своєї політики безпеки. У разі відмови Заходу прийняти такі російські «пропозиції», кремлівська влада публічно загрожує застосувати заходи «військового та військово-технічного характеру».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-