Єврокомісія пропонує продовжити дію COVID-сертифікатів до червня 2023 року

Єврокомісія пропонує продовжити дію COVID-сертифікатів до червня 2023 року

Укрінформ
Єврокомісія пропонує продовжити на рік дію цифрових COVID-сертифікатів ЄС, що були введені як тимчасовий захід з 14 червня 2021 року та мають обмежений термін дії до 1 липня 2022 року.

Відповідно, Єврокомісія пропонує продовжити дію регуляторних правил щодо застосування цифрових COVID-сертифікатів ЄС до 30 червня 2023 року, передає Укрінформ з посиланням на сайт Європейської Комісії

«Вірус COVID-19 продовжує домінувати у Європі, і на цьому етапі неможливо визначити наслідки від ймовірного зростання інфекції у другій половині 2022 року або від появи нових варіантів. Продовження дії регуляторних правил забезпечить для людей, що здійснюють подорожі, можливість продовжувати використання цифрових COVID-сертифікатів ЄС під час поїздок країнами ЄС, які вживають певні заходи із захисту громадського здоров’я», - йдеться у документі.

Читайте також: У ЄС почали діяти нові правила для цифрових COVID-сертифікатів

Як зазначається, Єврокомісія завчасно надала таку пропозицію, щоб надати Раді ЄС та Європейському парламенту достатньо часу для її розгляду та ухвалення.

Окрім продовження терміну дії цифрових COVID-сертифікатів ЄС, у нових регуляторних правилах запроваджуються деякі доповнення.

Зокрема, пропонується включати до цих документів дані про високоякісні антигенні тести, що зроблені в лабораторних умовах, з метою розширити номенклатуру тестів для COVID-19 за умови зростаючої потреби в діагностичних засобах.

Крім того, цифрові COVID-сертифікати ЄС міститимуть інформацію про всі дози вакцини, які людина отримала у будь-якій державі Євросоюзу, а не лише в країні, що виписала такий сертифікат.

«Коронавірусні» європейські сертифікати видаватимуть також людям, що брали участь у клінічних дослідженнях вакцин проти COVID-19, що має сприяти таким дослідженням та пошуку засобів протидії інфекції.

Читайте також: В ЄС підтвердили чинність COVID-сертифікатів в умовах сплеску штаму Омікрон

При цьому використання цифрових COVID-сертифікатів ЄС у межах національних кордонів залишається внутрішньою справою кожної з країн-членів Євросоюзу. Йдеться про порядок відвідування публічних заходів та окремих закладів, наприклад, фітнес-центрів або ресторанів. При цьому Єврокомісія рекомендує національним урядам дотримуватися термінів чинності цифрових COVID-сертифікатів ЄС, що визначені на загальноєвропейському рівні.

Як повідомлялося, цифрові COVID-сертифікати ЄС були запроваджені у червні 2021 року для спрощення подорожей в межах ЄС в умовах пандемії коронавірусу. ЄС запровадив практику взаємного визнання таких сертифікатів, що видані в інших країнах, за умови використання вакцин, що визнані в ЄС або визнаються ВООЗ для використання в надзвичайних умовах.

На сьогодні у світі видано понад 1,2 мільярда таких цифрових COVID-сертифікатів, які поєднують більше 60 країн світу, включаючи Україну.

21 грудня 2021 року ЄС ухвалив рішення про термін дії сертифікатів вакцинації та обмежив його 9 місяцями (270 днів) після проходження основного курсу вакцинації. Для продовження терміну дії сертифікату та його використання для подорожей людина має зробити додаткове щеплення. Дослідження щодо тривалості імунітету проти COVID-19 після такої «бустерної» вакцинації наразі тривають.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-