Міжнародна спільнота засудила військовий переворот у М’янмі

Міжнародна спільнота засудила військовий переворот у М’янмі

Заява
Укрінформ
Військове керівництво, яке захопило владу у М’янмі під час минулорічного перевороту, несе відповідальність за суттєве погіршення гуманітарної та економічної ситуації у країні.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це йдеться у спільній заяві США, Канади, ЄС, Великобританії та шести інших держав з нагоди перших роковин військового перевороту у М’янмі.

“Через рік після перевороту, його руйнівний вплив на народ М’янми - очевидний. Понад 14 млн людей потребують гуманітарної допомоги, економіка перебуває у кризі, демократичні здобутки були скасовані й конфлікт поширюється країною. Військовий режим несе відповідальність за цю кризу, яка серйозно зашкодила миру та стабільності у М’янмі та регіоні”, - йдеться заяві.

Читайте також: США, Британія та Канада ввели нові санкції проти М'янми

Підписанти закликали до “негайного припинення насильства й початку конструктивного діалогу між усіма сторонами для мирного вирішення конфлікту”.

“Ми повторюємо свій заклик до військового режиму припинити надзвичайний стан, дозволити безперешкодний гуманітарний доступ, звільнити усіх довільно затриманих, в тому числі іноземців, та швидко повернути країну на демократичний шлях”, - йдеться у документі.

Окрім цього підписанти засудили порушення прав людини, які чинить військовий режим.

“Ми висловлюємо глибоке занепокоєння стосовно достовірної інформації про тортури, а також сексуальне й гендерне насильство”, - зауважується у заяві.

Читайте також: У М’янмі хунта звинуватила екслідерку країни у фальсифікації виборів

Як повідомляв Укрінформ, 1 лютого 2021 року військові у М'янмі відсторонили від влади цивільне керівництво держави та оголосили надзвичайний стан. Вони заявляли про маніпуляції на парламентських виборах у листопаді.

Керівник правлячої партії М'янми "Національна ліга за демократію", очільниця МЗС та фактичний лідер країни Аун Сан Су Чжі та президент Він М'їн були заарештовані.

Читайте також: Військові у М'янмі вбили щонайменше 20 цивільних осіб - ЗМІ

Кілька країн Заходу, зокрема США, запровадили санкції проти військових М’янми або заявили про готовність до такого кроку.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-