США планують збільшити постачання енергоносіїв до Європи, якщо РФ вдасться до шантажу

США планують збільшити постачання енергоносіїв до Європи, якщо РФ вдасться до шантажу

Укрінформ
США працюють з постачальниками газу й нафти з країн Близького Сходу, Північної Африки й Азії над збільшенням постачання у Європу вже в найближчі тижні на випадок, якщо Росія припинить постачання палива через ескалацію конфлікту з Україною.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The New York Times.

На думку посадовців Білого дому, домовленості про постачання палива з альтернативних джерел у Європу ще до початку справжньої кризи мають гарантувати, що союзники зможуть пережити енергетичний шантаж з боку Росії.

У такому разі європейські країни будуть більш готові відрізати російські фінансові установи від міжнародної банківської системи й долучитися до блокування експорту в Росію напівпровідників та інших ключових компонентів машинобудування й електроніки, що виробляються на основі американських технологій.

«Ми очікуємо, що будемо готові забезпечити альтернативні постачання, які покриватимуть значну частину потенційного дефіциту, - заявив журналістам у вівторок високопоставлений представник адміністрації. - Якщо Росія вирішить використовувати постачання природного газу чи нафти як зброю, це не залишиться без наслідків для російської економіки». РФ потребує доходів від нафти й газу – так само як Європа потребує енергопостачання, додав він.

Читайте також: МВФ погіршив прогноз глобального зростання економіки на 2022 рік

Посадовець відмовився назвати країни, з якими ведуться переговори, але, очевидно, йдеться, зокрема, про Саудівську Аравію. Він також не сказав, який обсяг потреб Європи може бути задоволений шляхом постачання палива з інших джерел.

Раніше європейські союзники США висловлювалися доволі обережно щодо жорстких санкцій проти Москви в разі її вторгнення в Україну. Особливо обережною була Німеччина, яка закрила багато атомних електростанцій, збільшивши залежність від імпорту газу для виробництва електроенергії.

Припускають, що президент РФ Володимир Путін спровокував нинішню кризу в розпал зими, розраховуючи на шантаж Європи газопостачанням.

Читайте також: Німеччина обіцяє подбати, аби Україна залишилась транзитером газу

Як відомо, Росія продає близько третини всього обсягу газу й сирої нафти, що імпортуються Європейським Союзом. Торік Росія поставила в Європу близько 128 млрд кубометрів газу, причому близько третини цього обсягу пройшло по трубопроводу через Україну. Росія скоротила транзит через Україну цієї зими, і її спроба відкрити трубопровід «Північний потік-2», що з'єднує Сибір з Німеччиною, посилить залежність Європи від російських постачань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-